На фокус
Начало / Любопитно / Нашата класация: книги, родени сякаш за плажа

Нашата класация: книги, родени сякаш за плажа

Първо, държим да кажем, че проучването ни е съвсем реално… И заглавията, които събрахме, са именно онези, които държите на брегаdve

Бургас изкушава със сайдер и книги

Поне това е впечатлението на плажа. Даже сайдерът е в по-неизгодна позиция. Слънцето препича и бързо го превръща в неприятна напитка. А книгата е по-увлекателна с всяка следваща страница.

Зарадвахме се колко много хора четат

Бургаският плаж този сезон е под знака на… монокините. Неотдавна в града тръгна подписка, която да забрани голотата край морето. За няколко дни се събраха близо 500 подписа, като протестът е обоснован с това, че неразумното събличане подкопава морала. Честно казано, имаме какво да споделим и в тази посока, но май по-добре да се концентрираме върху книгите :)

Четящите са най-вече прилично плажуващи жени

Ще си го кажем, пък каквото ще да става – явлението топлес с книга май е несъществуващо за бургаския плаж. А иначе е самата истина, че четат най-вече жените. Има и още една голяма разлика с предходните години. Книгите от типа „от семейната библиотека“ сякаш са отстъпили мястото си на нови и актуални заглавия.

Предпочитаните теми – от космоса до хубавия трилър

Формулата „нещо леко за плажа“ обаче също губи тежест – може да видите и много корици на заглавия, над които е нужно човек доста да премисля. Всичко това, докато на спасителните вишки се развява жълто флагче, а юлското море приветливо е набраздено от малки вълнички.

Ето и някои от по-любопитните заглавия, които срещнахме

Без да претендира да е официална класация, подборката ни е просто хубава и любопитна извадка в разгара на сезона. Книги, които са станали това лято идеални за плажа.
1

  1. ПОЛУНОЩ В КНИЖАРНИЦА „БЛЕСТЯЩИ ИДЕИ“ – книжарка, която намира винаги точната книга за точния човек и сюжет, който приятно дразни и гъделичка – като пясъка, вмъкнал се незабелязано в банския ни.
  2. НЯМАМЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА – ето, това е книгата, която ще ни помогне да натрупаме точки на плажа; кога ли друг път ще се запознаете с някого, подхвърляйки например, че сме атакувани от миниатюрни свръхбързи частици… точно в стила на Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън.
  3. ПЪРВИТЕ СЕДЕМ – малко неудобна за плажа като формат, но пък смела книга, с чиято помощ насред гмежта да останеш сам, напълно сам, като Боян Петров нейде там…
    2
  4. ЖЕНСКИ РАБОТИ – проект на „Пощенска кутия за приказки“, идеалната плажна корица и съдържание, което се съчетава приятно с бриза следобед.
  5. ХАРТИЕНОТО МОМИЧЕ – също смело решение; със сюжет, който морските вълни ту разбесняват, ту успокояват; един от най-добрите, създавани от Гийом Мюсо.
  6. ПОСЛЕДНИ ИСТОРИИ – ударихме на камък, като се опитахме да си намерим в Хеликон нещо от Олга Токарчук, актуалната носителка на наградата „Ман Букър“ – тиражите отдавна са изчерпани, но пък се зарадвахме на очевидната жажда за хубави книги, която цари и на плажа.
  7. ПРЕЗ ГОРИ И ВОДИ – има и такива деца, които вместо да са заровени до шия в пясъка, наваксват с книгите от летния списък за четене :)

Без книга по бургаския плаж се разходи Краси Проданов

Прочетете още

stažený soubor

Юни носи лято и хубави книги

Най-дългите дни заслужават и най-увлекателни истории Топлото време дойде, а с него и апетита за …