Начало / Любопитно / Нашата класация: книги, родени сякаш за плажа

Нашата класация: книги, родени сякаш за плажа

Първо, държим да кажем, че проучването ни е съвсем реално… И заглавията, които събрахме, са именно онези, които държите на брегаdve

Бургас изкушава със сайдер и книги

Поне това е впечатлението на плажа. Даже сайдерът е в по-неизгодна позиция. Слънцето препича и бързо го превръща в неприятна напитка. А книгата е по-увлекателна с всяка следваща страница.

Зарадвахме се колко много хора четат

Бургаският плаж този сезон е под знака на… монокините. Неотдавна в града тръгна подписка, която да забрани голотата край морето. За няколко дни се събраха близо 500 подписа, като протестът е обоснован с това, че неразумното събличане подкопава морала. Честно казано, имаме какво да споделим и в тази посока, но май по-добре да се концентрираме върху книгите :)

Четящите са най-вече прилично плажуващи жени

Ще си го кажем, пък каквото ще да става – явлението топлес с книга май е несъществуващо за бургаския плаж. А иначе е самата истина, че четат най-вече жените. Има и още една голяма разлика с предходните години. Книгите от типа „от семейната библиотека“ сякаш са отстъпили мястото си на нови и актуални заглавия.

Предпочитаните теми – от космоса до хубавия трилър

Формулата „нещо леко за плажа“ обаче също губи тежест – може да видите и много корици на заглавия, над които е нужно човек доста да премисля. Всичко това, докато на спасителните вишки се развява жълто флагче, а юлското море приветливо е набраздено от малки вълнички.

Ето и някои от по-любопитните заглавия, които срещнахме

Без да претендира да е официална класация, подборката ни е просто хубава и любопитна извадка в разгара на сезона. Книги, които са станали това лято идеални за плажа.
1

  1. ПОЛУНОЩ В КНИЖАРНИЦА „БЛЕСТЯЩИ ИДЕИ“ – книжарка, която намира винаги точната книга за точния човек и сюжет, който приятно дразни и гъделичка – като пясъка, вмъкнал се незабелязано в банския ни.
  2. НЯМАМЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА – ето, това е книгата, която ще ни помогне да натрупаме точки на плажа; кога ли друг път ще се запознаете с някого, подхвърляйки например, че сме атакувани от миниатюрни свръхбързи частици… точно в стила на Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън.
  3. ПЪРВИТЕ СЕДЕМ – малко неудобна за плажа като формат, но пък смела книга, с чиято помощ насред гмежта да останеш сам, напълно сам, като Боян Петров нейде там…
    2
  4. ЖЕНСКИ РАБОТИ – проект на „Пощенска кутия за приказки“, идеалната плажна корица и съдържание, което се съчетава приятно с бриза следобед.
  5. ХАРТИЕНОТО МОМИЧЕ – също смело решение; със сюжет, който морските вълни ту разбесняват, ту успокояват; един от най-добрите, създавани от Гийом Мюсо.
  6. ПОСЛЕДНИ ИСТОРИИ – ударихме на камък, като се опитахме да си намерим в Хеликон нещо от Олга Токарчук, актуалната носителка на наградата „Ман Букър“ – тиражите отдавна са изчерпани, но пък се зарадвахме на очевидната жажда за хубави книги, която цари и на плажа.
  7. ПРЕЗ ГОРИ И ВОДИ – има и такива деца, които вместо да са заровени до шия в пясъка, наваксват с книгите от летния списък за четене :)

Без книга по бургаския плаж се разходи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Stack of Travel Guides before a Beach

Книги за изпращане на лятото

Четенето им навън сега е като ритуал Слънчевият септември, пък и многото почивни дни, напълниха …