Начало / Свят / Оманска писателка спечели Ман Букър

Оманска писателка спечели Ман Букър

Джоха Алхарти е първата в страната си, чиято творба е преведена на английски

E4YZQKJQ6NFDFM47L3QRRYP6PQ

„Небесни тела“, както е името на книгата, се оказа печелившата карта за тазгодишната награда Ман Букър. Романът на Джоха Алхарти описва съдбата на три сестри. На техен фон Джоха Алхарти гради образ и на цялото оманско общество.

Книгата на арабския автор е определяна от критиката като „лиричен роман“. В речта си при връчването на наградата Бетани Хюс нарече „Небесни тела“ „книга, която въздейства поравно върху ума и сърцето„.

Премията за наградата е в размер на 50 хил. лири – малко над 110 хил. лв. Букър се връчва от 1968 г. От 2005-а наградата става известна като Ман Букър, но след отпадането на спонсора Ман отново ще придобие старото си название.

Иначе победителката има дотук десет издадени книги. Работи като преподавател в Университета Султан Кабус в столицата на Оман Маскат. Дебютът ѝ е през 2001 г. със сборник разкази. Още преди да стане ясно, че получава Ман Букър, са откупени правата за други две нейни книги, които ще бъдат преведени на английски език. А е излизала и на сръбски, италиански, немски и дори корейски. Пише и за деца, а книгите ѝ са ценени и четени в родината ѝ.

Лира.бг по материали от чуждите медии

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

EKixwhaWwAorv9k

Грета Тунберг стана автор и личност на годината

Вдъхновяващите ѝ речи накараха „Уотърстоунс“ да създаде нова награда Веригата книжарници обикновено връчва поощрение за …