Начало / Свят / Оманска писателка спечели Ман Букър

Оманска писателка спечели Ман Букър

Джоха Алхарти е първата в страната си, чиято творба е преведена на английски

E4YZQKJQ6NFDFM47L3QRRYP6PQ

„Небесни тела“, както е името на книгата, се оказа печелившата карта за тазгодишната награда Ман Букър. Романът на Джоха Алхарти описва съдбата на три сестри. На техен фон Джоха Алхарти гради образ и на цялото оманско общество.

Книгата на арабския автор е определяна от критиката като „лиричен роман“. В речта си при връчването на наградата Бетани Хюс нарече „Небесни тела“ „книга, която въздейства поравно върху ума и сърцето„.

Премията за наградата е в размер на 50 хил. лири – малко над 110 хил. лв. Букър се връчва от 1968 г. От 2005-а наградата става известна като Ман Букър, но след отпадането на спонсора Ман отново ще придобие старото си название.

Иначе победителката има дотук десет издадени книги. Работи като преподавател в Университета Султан Кабус в столицата на Оман Маскат. Дебютът ѝ е през 2001 г. със сборник разкази. Още преди да стане ясно, че получава Ман Букър, са откупени правата за други две нейни книги, които ще бъдат преведени на английски език. А е излизала и на сръбски, италиански, немски и дори корейски. Пише и за деца, а книгите ѝ са ценени и четени в родината ѝ.

Лира.бг по материали от чуждите медии

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …