Начало / Любопитно / Мазурка и пасти

Мазурка и пасти

178Колко условни са нещата на този свят, включително и в литературата!…

Може би не всички знаят, че към романа си „Война и мир“, който веднага след публикуването му е признат за шедьовър, Толстой след време се е отнасял, меко казано, скептично. През януари 1871 година в писмо до поета Афанасий Фет той признава: „Колко съм щастлив… че няма повече никога да пиша многословни глупости като „Войната“.

Кокетство ли е това? Тази мисъл обаче постоянно се промъква и в личните дневници на писателя: „Хората ме обичат заради алабализми като „Война и мир“ и т.н., които кой знае защо им се струват много важни.“ (1908)

Приблизително по същото време Толстой здраво сконфузил един от гостите се в Ясна Поляна, който възторжено му благодарил за създаването на „Война и мир“: „Това е все едно някой да отиде и да каже на Едисон: „Аз много ви уважавам за това, че така добре танцувате мазурка.“ И по всичко личи, той не се е правел на интересен.

Основният му упрек към „Война и мир“ (пък и към други свои романи) е била, че това е литература за образованата класа, непонятна на народа: „Пасти, а не хляб насъщен“. По това време Толстой вече е бил увлечен от създаването и развитието на нова народна просветителска литература. „Пастите“ вече не са му били интересни.

Тъй че, добре да имаме едно на ум, когато въздигаме някоя нова книга до небесата.

Прочетете още

P1030418

10 книги, пълни с любов към България

Хубаво е да ги разтваряме, когато вярата ни се смали… Че да ни зареждат с …