Начало / България / „Камбаната“ от Недялко Славов излиза на 6 октомври

„Камбаната“ от Недялко Славов излиза на 6 октомври

kambanata-coverНа 6 октомври със знака на ИК „Хермес“ излиза романът „Камбаната“ от носителя на Награда „Хеликон“ за 2015 г. Недялко Славов. Миналата година Славов спечели Орлето за романа си „432 херца“.

Както винаги в романите на Славов, и този е зареден с изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че пловдивският автор е явление в съвременната българска литература. Славов е носител и на престижните награди – „Хр. Г. Данов“ – за романа „Фаустино“, „Пловдив“ – за романа „Портрет на поета като млад“. Пропити със страстен хуманизъм и  далеч от съвременните тематични клишета, неговите книги трябва да бъдат прочетени.

„След „Калуня-каля“ романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности“, казва за новата книга издателят Стойо Вартоломеев.

За този роман директорът на ИК „Хермес“ се превъплъщава и в ролята на редактор. Ето какво пише още той:

„Недялко Славов е новото белетристично явление в съвременната българска литература. Само за няколко години той написа четири романа, които впечатлиха читателската общност и спечелиха авторитетни литературни награди.

Романите на Недялко Славов носят белезите на съвременната европейска проза – проблемност, афористичност и хуманистична тръпка. Защита на човешките и християнските ценности, безкомпромисна битка срещу унифицирането на човешката личност и ерозията на потребителската стихия.

Новият роман на Недялко Славов – „Камбаната“, носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот. Обезлюдените села, опустошените села и техните беззащитни обитатели, жестоките картини на насилие и погроми, поруганите храмове… Имаш чувството, че това не се случва сега, а някъде назад във времето, много назад, когато башибозушките орди насилваха, убиваха и грабеха поробеното българско население.

„Камбаната“ се родее с романа на Георги Божинов „Калуня-каля“ – същите потресаващи картини на насилие и жестокост, същото изострено чувство за справедливост, страст в любовта и първично усещане за природата. И един нов Калуньо се появява в лицето на бившия затворник Вено – защитник на слабите и беззащитни българи в уж свободна България. По ирония на съдбата точно на него се пада жребият да бие тревожната камбана за спасение. „Дойде време камбаната да спасяваш, момче – каза поп Васил. – Чуваш ли! Камбаната! Като Варава да идеш на кръста, но сам да се възкачиш на него, Господ в сърцето си да приемеш.“

Някога големият американски писател Хемингуей написа своя знаменит роман „За кого бие камбаната“. Наистина за кого бие камбаната в най-новия роман на Недялко Славов?!“

В „Камбаната“ Славов разказва за бившия затворник Вено. Героят се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно… Попада в територия, където няма закон и право, човещина и състрадание. Останал е само див нагон за оцеляване. Убийства, изнасилвания, грабежи и мародерство, това е ежедневието на оцелелите там българи.

Ден след ден този уж закоравял престъпник се превръща в закрилник на безпомощните си съселяни и защитник на Христовата вяра. На него поп Васил в предсмъртния си миг поръчва да пази камбаната (и вярата) от набезите на мематите. Така той приема кръста и върви към предизвестената си смърт.

Но появи ли се Любовта, пътищата на съдбата се преначертават…

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.

Недялко Славов е носител и на наградата „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. А романът му „Портрет на поета като млад“, освен с наградата „Пловдив“ за литература, беше удостоен и с престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.

В края на 2015 г. романът „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.

Прочетете още

nagr2

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“ Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда …

Един коментар

  1. Росица Копукова

    С удоволствие няма да прочета за Вено и простаците в романа.