Начало / България / Съединението прави силата – 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Съединението прави силата – 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

300px-Syedinena_Bylgaria_-_Litografia_na_N.PavlovichДнес, 6 септември, България чества 131-вата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 година.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата“.

По повод отбелязването на Съединението на България общинските музеи ще работят безплатно.

Ще бъде осигурен вход свободен в Музея за история на София, музея под базиликата „Света София“, Галерия „Васка Емануилова“, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

191458_bВ Пловдив от 10:30 ч. с вход свободен ще работи само Регионалният исторически музей. В 19:30 ч. ще бъде открита новата изложба „Пловдив по пътя към модерния свят“, която е посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в. Останалите музеи в града – Етнографски, Природонаучен и Археологически, също ще работят, но срещу редовна входна такса. Днес музеите в Пловдив са затворени за посетители.

Рекорден брой гости от цялата страна посреща Велико Търново през празничните и почивни дни. В четирите почивни дни всички музеи и църкви във Велико Търново и етнографското селище Арбанаси са отворени за посетителите. На връх шести септември в чест на празника за всички гости ще има безплатно излъчване на емблематичния спектакъл „Звук и Светлина“ на историческия хълм Царевец.

Предлагаме Ви разказа за 6 септември 1885 г. на Симеон Радев от „Строителите на съвременна България“:

Прочетете още

DSC_4679-0

Шест книги да се съединим с българското

Същността ни заговаря чрез тях Сухата фактология се преповтаря на всеки 6 септември – денят, …