Начало / Читатели / България в шест книги

България в шест книги

Заглавията им подсилват националния ни имунитет

1_29_09_18_9_08_07

Като на всеки празник, и на Съединението търсим онези славни останки от миналото, та да се заловим за тях и да почувстваме собствената си идентичност. Хубавото на такива дни е, че имаме повод да разгърнем старите книги, да се докоснем отново до събития, които сякаш сега са невъзможни. Ако навремето обединението е било национален идеал, сега разединението е сякаш единственото, заради което съществуваме. А кой друг може да подсили духа ни, ако не предците, които са вярвали в собственото си бъдеще – това означава, че и в нас, техните потомци.

Нека ги почетем с чисто сърце и с надеждата, че вярата им е била оправдана, а духът им е станал част от нашата българска същност

202464_b

Имената на великите българи

Ето нещо, което безспорно може да ни обедини – самото произнасяне на онези наши предци, останали векове в паметта ни. Христина Йотова прави добро дело, като ги събира на едно място. Така и книгата ѝ е пълна и със светлина, и с доброта. При това по страниците ѝ са както славните моменти, така и онези, изпълнени с трудности. Но пък тогава имената на нашите сънародници, оставили личното в името на общото благо, светят още повече! Като доказателство за важността на „Великите българи”, тя се превърна в част и от препоръчителната литература за лятната ваканция на петокласниците. Но може да се чете семейно, без повод – просто всякак, когато искаме да се опрем на нещо хубаво, на българското в кръвта си.

208335_b

Книга за българския химн, герб и знаме

Съвкупността им за мнозина от нас олицетворява притежанието ни към род и родина. Затова е безценно, че Иван Войников е превърнал създаването им в увлекателна история, която обяснява много неща и попълва бели полета. Самият той изучава историята ни дълги години, като се занимава с хералдика. Член е на Българското хералдическо и вексилологическо общество. Интересите му водят до написването на „История на българските държавни символи”. А по страниците ѝ откриваме например, че първият герб по земите ни е бил може би на кан Омуртаг, а също и напомнянето, че сам Паисий Хилендарски пише в своята „История славянобългарска”: „Те (българите) имали на царските печати като знак образ на лъв.”

226660_b

Красотата на родината в 1000 страници

Издание за разглеждане, но също за вдъхновение – също книга, от която да научим толкова много… Славният дует Николай Генов и Румяна Николова е известен с пътеписите си от много кътчета на света, но „1000 страници на България” се отличава от тях по всеки ред, по всяка фотография. Просто тук изливат душата си – и пишат с любов, с толкова чиста любов, която много пъти ни липсва днес, когато говорим за родината. Затова си заслужава да имаме в библиотеките „1000 страници за България”. Книгата е високо оценена – тя спечели наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга”. Трудна е за определяне като жанр, но от заглавието е ясно на какво е посветена… На България.

181179_b

Познаваме ли миналото, и бъдещето е друго

Доказателство за това е още един сборник или пък наръчник – просто побрал историите на онези, които са ни предвождали. Шуменецът Станчо Пенчев е философ по професия, пък и съвсем пълнокръвен писател – автор на превеждани и в чужбина разкази и романи. Спечелва обаче най-голяма популярност с поредицата си „Големи книги” – посветени на България, на великите ни личности. Едно от заглавията е именно това за българските владетели. По страниците на „Голяма книга на българските владетели” е животът на 47 от нашите предводители – начело на България по време на Първото и Второто царство. А е написана така увлекателно, че се чете с еднакво удоволствие от малки и големи. И после заедно расте духът им.

211813_b

България в дати

Създадена под формата на дневник и енциклопедия едновременно, „50-те най-важни дати, които промениха българската история” дава прекрасен поглед към случващото се на нашата територия през последните повече от 13 века. Така изпъкват онези неща, които правят българите неповторими, изключителни. Винаги сме били на кръстопът, казват съставителите на книгата, но и винаги сме имали с какво да се гордеем – с азбука, религия, език. Една от големите ползи, които носи изданието, е именно тази тънка червена нишка, която прокарва през вековете, та да видим през какво сме преминали, пък и най-важното – как винаги сме оцелявали. При това именно защото сме съумявали да обединим духа си, да сме заедно.

217510_b

И картините говорят

Интересен и ценен експеримент е „История на България в картини” – побрала е по страниците си великолепни платна на Васил Горанов, а край тях е и разказ за нарисуваното. Думите са написани от Христина Йотова, при това със същия плам като сътвореното от художника. А резултатът е магично преживяване, в което сякаш възкръсват прежни времена. Самият Васил Горанов обича да рисува стари сюжети, в които миналото се сдобива с ореол на приключение, на вълшебство. Илюстрирал е и няколко книги, които разказват за наши владетели. Просто сякаш заживява в историята, връща се назад през вековете. А негова машина на времето е художническата четка.

Специална селекция Съединението прави силата

Книга за България събра на едно място Краси Проданов
Текстът е илюстриран и с картини от художника Васил Горанов

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …