Начало / Читателски дневник / Шест книги да се съединим с българското

Шест книги да се съединим с българското

Същността ни заговаря чрез тях

Copy of P1090072

Сухата фактология се преповтаря на всеки 6 септември – денят, в който бунтовниците стигат до Пловдив и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Човек обаче никога не може да живее само с миналото, той непрекъснато търси собственото си отражение в него, при това от съвременна гледна точка. Именно затова са полезни тези шест книги – те са уловили блясъка на оная епоха и ни помагат да видим себе си в нея. Ако искаме да сме българи, ще намерим някое кътче в библиотеката за тях!

Обединяване на освободените българи: „Записки по българските въстания“

Захари Стоянов е повече от писател, той е живата съвест на народа, нима някой може да каже кога точно е писано това: „… патриотизмът е бошлаф; той е съществувал само при турското владичество, а днес е невъзможно да се направи разлика между родолюбеца и шпионина; палмата на първенството се подава на тоя последния…

Стремежът на народа: „1885. Спомени на съвременници”

Стоян Тачев събира отблясъци от епохата, за да заживеят във вечността. Пишат се най-славните страници в историята на България, а основната движеща сила е ентусиазмът. Рядко народът ни е бил толкова единодушен в щенията си.

Път към българската независимост: „Стефан Стамболов”

Фигурата му е една от най-спорните в периода, но и харизмата му е от най-големите. Милен Куманов се опитва да събере истината за Стамболов в една книга. Революционната му дейност, конкретните му действия, издигането към властта. Пет години преди Съединението Стамболов вече има план как да се случи. Тогава не успява, но пък през 1885-а е председател на Народното събрание и горещо го приветства.

3

Подкрепата на княза: „Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му”

Така важният акт се извършва именно с подкрепата на най-значимата фигура в Княжеството – Батенберг. Как и защо е царувал или по-скоро князувал иска да запамети за поколенията Адолф Коф. Той е дворцов пастор на Александър I. Затова и много близо до случващото се в младата държава на Балканите.

Историята говори: „Един много добър човек – Константин Стоилов и политическата добродетел”

Да се говори за политика и добродетел едновременно е малко чуждо на нашето време, като явно и в миналото е било рядкост. Затова Константин Стоилов е толкова ценен за историята ни. Веселин Методиев се заел със задачата да напомни, че вижданията на Стоилов са изключително от европейски мащаб. Минава обаче през сложните борби по българските върхове – и все пак записва името си в историята. Бил е адвокат, войник, министър-председател… просто българин.

Времето е най-добрият съдник: „Български хроники”

Създавайки книга, която на практика е вечна, Стефан Цанев умело се плъзга по оня разделителна линия на случилото се и националните ни въжделения. Затова и всяка страница на неговите хроники – включително посветените на Съединението, изпълнява особено важна функция. Да ни е добре да сме българи, самите ние да сме съединение с тая своя същност. А това помага особено много да се оттласнем от нулевата точка на началото и да продължим напред.

Денят на Съединението в книгите – вижте специалната селекция на Хеликон
Шест за Съединението подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

lenost

Автори, които са ни на сърцето: Роалд Дал, Агата Кристи, Смирненски

Разтваряме с любов книгите на рождениците Имената на седмицата са на световни и родни автори …