Начало / Любопитно / Който пише с лява ръка, днес празнува

Който пише с лява ръка, днес празнува

kenguru_child_90400a8cd7e373930044fc11991ddba1

На 13 август е Международният ден на леваците. Отбелязва се от 1984 г. във Великобритания, след като години наред хората, използващи лява ръка при работа, срещат куп неудобства в бита и неразбиране. Особено в професии, изискващи строго спазване на правилата, например носенето на служебно оръжие в полицията.

Смята се, че леваците са хора с по-развито дясно полукълбо на мозъка и по-богато въображение, притежават ярка креативност и лесно заемат лидерски позиции. Наследствени фактори или белег за гениалност – учените все още доказват причините лявата ръка да превъзхожда дясната, а статистиката показва, че мъжете са повече от жените и по този признак – да приемем с усмивка дозата непохватност. В крайна сметка думата „левак“ е в мъжки род, нали? Към дамите пък намигваме – дано се справят бързо с левия завой при шофиране.

writing_slope_222Лявото в политиката понякога буди противоречиви асоциации, в окултизма различни теории го свързват с ада. Но в литературата приветстваме леворъките писатели, които са оставили безсмъртни произведения. Със сигурност познаваме поне един човек, чиято лява ръка заслужава днес да я стиснем приятелски и да го насърчим да мери ръст с великите леваци, за да му подарят мисли от огледалното си светоусещане.

Аристотел: „Този, който не се вписва в обществото, или на когото не му е необходим никой, защото сам на себе си е достатъчен, трябва да е или звяр, или бог.“
Ницше: „Вие гледате върха, когато се стремите към висотата. А аз гледам надолу, за да се възвися. А колко от вас могат да се смеят и в същото време да останат на висота? Който се изкачи на най-високите планини, той се смее на трагедията на всички и на сцената, и в живота“.
Кафка: „Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него.“
Андерсен: „Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце“.
Пушкин: „Илюзията, която ни крепи, е по-скъпа за нас, отколкото десет хиляди истини“.
Лев Толстой: „Ако някой се съмнява в неразделността на мъдростта  и самоотречението, нека погледне как на другия край винаги се съчетават глупостта  и егоизмът“.
Луис Карол: „У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.“
Хърбърт Уелс: „Винаги, когато хвърли поглед отвъд Атлантика, за да види американския орел, Европа вижда само задните части на щраус.“
Марк Твен: „Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша“.

346e80f59e383b2008482aba62b4eb56
За празника разказа Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC08510 (1)

Любомир Калудов: Който има много злато, накрая змей му прегризва гърлото

Говорим с един талантлив писател и лекар за болката и усмивката, и за Странджа!  Любомир …

2 Коментари

  1. Цветанка Александрова

    Левичар, мисля, че е по-правилно. / баничар, краставичар, градинар/
    Левак казваме за човек, който не е много успешен в начинанията си.

  2. Людмила

    Права сте, но пуста политическа коректност – да не се обиди някой с леви възгледи, ше ги приемем за дублетни форми:)