На фокус
Начало / Любопитно / Който пише с лява ръка, днес празнува

Който пише с лява ръка, днес празнува

kenguru_child_90400a8cd7e373930044fc11991ddba1

На 13 август е Международният ден на леваците. Отбелязва се от 1984 г. във Великобритания, след като години наред хората, използващи лява ръка при работа, срещат куп неудобства в бита и неразбиране. Особено в професии, изискващи строго спазване на правилата, например носенето на служебно оръжие в полицията.

Смята се, че леваците са хора с по-развито дясно полукълбо на мозъка и по-богато въображение, притежават ярка креативност и лесно заемат лидерски позиции. Наследствени фактори или белег за гениалност – учените все още доказват причините лявата ръка да превъзхожда дясната, а статистиката показва, че мъжете са повече от жените и по този признак – да приемем с усмивка дозата непохватност. В крайна сметка думата „левак“ е в мъжки род, нали? Към дамите пък намигваме – дано се справят бързо с левия завой при шофиране.

writing_slope_222Лявото в политиката понякога буди противоречиви асоциации, в окултизма различни теории го свързват с ада. Но в литературата приветстваме леворъките писатели, които са оставили безсмъртни произведения. Със сигурност познаваме поне един човек, чиято лява ръка заслужава днес да я стиснем приятелски и да го насърчим да мери ръст с великите леваци, за да му подарят мисли от огледалното си светоусещане.

Аристотел: „Този, който не се вписва в обществото, или на когото не му е необходим никой, защото сам на себе си е достатъчен, трябва да е или звяр, или бог.“
Ницше: „Вие гледате върха, когато се стремите към висотата. А аз гледам надолу, за да се възвися. А колко от вас могат да се смеят и в същото време да останат на висота? Който се изкачи на най-високите планини, той се смее на трагедията на всички и на сцената, и в живота“.
Кафка: „Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него.“
Андерсен: „Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце“.
Пушкин: „Илюзията, която ни крепи, е по-скъпа за нас, отколкото десет хиляди истини“.
Лев Толстой: „Ако някой се съмнява в неразделността на мъдростта  и самоотречението, нека погледне как на другия край винаги се съчетават глупостта  и егоизмът“.
Луис Карол: „У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.“
Хърбърт Уелс: „Винаги, когато хвърли поглед отвъд Атлантика, за да види американския орел, Европа вижда само задните части на щраус.“
Марк Твен: „Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша“.

346e80f59e383b2008482aba62b4eb56
За празника разказа Людмила Еленкова

Прочетете още

uvodni

Галина Танева: Пиша за красотата и колорита на селата в Сакар планина

Преданията и легендите заживяват в книгите ѝ Родолюбиви и истински – с тези думи може да …

2 Коментари

  1. Цветанка Александрова

    Левичар, мисля, че е по-правилно. / баничар, краставичар, градинар/
    Левак казваме за човек, който не е много успешен в начинанията си.

  2. Людмила

    Права сте, но пуста политическа коректност – да не се обиди някой с леви възгледи, ше ги приемем за дублетни форми:)