Начало / Критика / Защо пазим книгите?

Защо пазим книгите?

3005809185_a61fd2790aТаша Брандстатър, www.bookriot.com

Според Платон, Сократ се присмивал на хората, които задържали книгите за себе си, защото според него те ги използвали като патерица – вярвали, че стават собственици на знанието в тях, въпреки че понякога дори не ги били чели.

Всъщност Сократ никога не написал нито дума, защото вярвал, че единственото знание, което хората притежават, е това в главите им. И дори да приемем това твърдение, има много повече причини да продължаваме да пазим книгите в библиотеките си, отвъд тази да се допитваме до знанието в тях. Но все пак кои са тези причини, които карат хората да задържат в домовете си едни книги и с лекота да се разделят с други?

Препрочитане

Според някои хора препрочитането е единствената уважителна причина за запазване на книгите след завършването им. Факт е, че добрата книга разкрива все повече от себе си при всяко ново прочитане. Често до препрочитане водят и финансови причини – когато нямате под ръка нова книга, се обръщате към вече наличните и изчетените. Има хора, които препрочитат целите книги отново и отново, както и такива, които се връщат само към любимите си части.

booksteen20s050613Любов

Има библиофили, които не препрочитат книгите – те просто ги пазят в домовете си, защото ги обичат. Понякога никога не се връщаме към най-любимата си книга от страх да не развалим първото прекрасно впечатление от нея. Това, обаче, не означава, че не искаме да притежаваме копие от нея на лавицата с любимите ни четива.

Piles-of-books_01Планираме да ги прочетем. Някога

Понякога купуваме книги, които не са ни точно по вкуса, но ни се иска да прочетем. За това често помагат разпродажбите и намалените издания, които ни канят да планираме четене в неясното бъдеще.

Подарък

Когато получите книга за подарък, сякаш се чувствате длъжни да я задържите, особено ако е от член на семейството ви или човек, на когото наистина държите. Това само доказва колко важна част са книгите от човешките взаимоотношения. Защото подобни ситуации се случват дори на хора, които изобщо не посягат към книги.

booksУникални издания

Независимо дали става дума за първо издание, книга с автограф или семейно наследство, някои томчета просто са твърде ценни, за да се разделим с тях. И в случая стойността им не се измерва с паричната им стойност.

Книгите всъщност не са проста скупщина от думи и факти, те могат да носят спомени и надежди между страниците си. Може би за някои съхраняването им е глупаво при днешните съвременни технологии, но за много от нас те са най-голямото съкровище.

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …