Начало / Свят / Макюън, Роулинг и Брансън се включиха в пропагандата за оставането на Великобритания в ЕС

Макюън, Роулинг и Брансън се включиха в пропагандата за оставането на Великобритания в ЕС

97898601-vote-remain-brexit-placards-CULTURE-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA23 юни наближава. Датата ще бъде историческа за Великобритания, тъй като тогава ще се проведе референдумът за оставането, или излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Борбата между поддръжниците на Европа и евроскептиците на Острова е в своя пик и не остави безразлични някои от най-популярните местни писатели.

В подкрепа на оставането на страната в ЕС се изказа авторът на „Изкупление“, „Дете във времето“ и др. Иън Макюън: „Континентална Европа се изправя пред много напрежение: агресивна и непредвидима Русия, която не спазва международните правила; мигрантите и въздигането на популистките националистки партии, чиито ксенофобски лозунги все по-лесно хващат вярата на хората; обрата на либералния консенсус в Полша и Унгария; нерешените проблеми на еврото и разделянето по оста север-юг; свободното движение на работна ръка.

Вече дори във Франция и Германия – стълбовете на ЕС – мечтаят за излизане от съюза. Но моят страх е, че излизането на Великобритания ще доведе до генерално объркване, а Европа ще се изправи пред старите си ужасяващи призраци“, казва писателят. Той се обяви категорично за оставането в евросъюза, който вече 60 години е символ на просперитет и мир. „Трябва да останем заедно и да проведем съвместно реформите“, настоява писателят.

Много по-краен в позицията си за оставането е бизнесменът Ричард Брансън. „Ако гласувате за излизането, няма да сритате по г*** съюза. По-скоро това ще е куршум в собствената ни глава“, цитра го „Мейл он Сънди“. „Аз съм един от малкото оцелели бизнесмени, които помнят какво беше да работиш преди евросъюза. Когато започвах през 60-те и 70-те години търговията и пътуването бяха ужасяващи. Тогава рискувах много, но винаги преценявах какви са рисковете, преди да скоча в новите начинания. Днес Великобритания е пред решение, при което има огромни рискове. Аз имам репутацията на рисков играч, като котката с деветте живота. Но излизането от ЕС не е риск, който бих поел. Нито като инвеститор, нито като предприемач и в никакъв случай – като баща, загрижен за бъдещето, което ще остави на следващите го поколения“, каза авторът на „Майната му, да го направим!“.

Дж. К. Роулинг пък обяви, че е възмутена от реториката на поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС. „Това е най-грозната политическа кампания, на която съм ставала свидетел през живота си. Не съм експерт в политиката, но знам как се създава чудовище – нечовешко същество, което да плаши всички. Някои от тези, които тръбят за напускане на ЕС изкараха съюза не като нещо несъвършено, което трябва да бъде реформирано, а като истински злодей. ЕС е роден от колективната воля да няма повече войни в Европа, а от думите им излиза, че това е зловещ Биг Брадър, чието единствено желание е да контролира“, каза писателката.

Роулинг често помага на различни политически каузи в родината си. Тя дари 1 милион лири за кампанията за оставане на Шотландия във Великобритания и 4000 лири за кандидатската кампания на лейбъриста Том Уотсън. Самата тя се смята за космополит, има и френски паспорт, благодарение на майка си, живяла е в Португалия, учила е френски и немски и се нарича „продукт на европейския континент“.

Прочетете още

skynews-hilary-mantel-harpercollins_5908782

И една от най-популярните английски писателки ни напусна

Силата ѝ бяха историческите романи Хилари Мантел отрасва в следвоенните десетилетия – това се е …