Начало / Читателски дневник / Читателски дневник: Любимите книги на Итън Хоук

Читателски дневник: Любимите книги на Итън Хоук

  8cf0638d1e4dceb544cf196f5067b0b7 Влюбихме се в него още в „Общество на мъртвите поети“. След това го гледахме и в „Белият зъб 2“ по Джек Лондон и „Големите надежди“ по Чарлс Дикенс. Радвахме се за него в „Тренировъчен ден“ нищо, че не получи „Оскар“-а за поддържаща роля. Не можа да вземе наградата на Академията и за ролята си в „Юношество“, и за сценариите си на „Преди здрач“ и  „Преди полунощ“.

Той е един от най-четящите, но и най-пишещите актьори в Холивуд. Първото му издадено томче е роман за любовта на млад актьор и изгряваща певица. Излиза на пазара през 1996 г. “Това определено беше най-страшното нещо, което някога съм правил. И огромен опит за това как не всеки би харесал теб или това, което правиш”, обяснява по-късно Итън. Актьорът прави и филм по романа си, в който участва и самият той. Втората е “Изпепелена сряда”, която, признаваме, беше наистина приятна изненада и на българския книжен пазар.

1447443755_ethan-hawke-book-zoomВръзката му с литературата не е случайна – Итън е потомък на големия драматург Тенеси Уилямс. Прадядото на артиста и бащата на писателя са били братя. „Голямата мощ на литературата е в това, че разширява кръгозора ни“, често казва той.

Хоук е поредният участник в рубриката ни Читателски дневник. Любимите му книги са публикувани от списание “The Week”, avclub.com и writerswrite.com:

„Three Day Road“ от Джоузеф Бойдън

Прочетох книгата без да мога да спра. Буквално ме хвана за гърлото. Брилянтен роман.

„The Collected Essex County“ от Джеф Льомир

Това е любимият ми комикс. Чрез него успях да разбера възможностите на този жанр да достигат до въображението. Простичък, човешки, затрогващ и едновременно с това – смешен.

„The Good Lord Bird“ от Джеймс МакБрайд

Заслужено печели награди. Ако ме питате, МаркТвен може само да целува з****а на МакБрейди. А историята, която разказва за Апачите трябва да бъде споделяна отново и отново.

„Просто деца“ от Пати Смит

Наскоро имах удоволствието да интервюирам Пати на Филмовия фестивал в Трайбека. Ако имате съмнения кой е пионерът на пънка, а освен това – един от най-великите живи поети на Америка – тази книга ще ви отговори.

„Ана Каренина“ от Лев Толстой

Прочетох я, докато снимах „The Coast of Utopia“ – деветчасов епос за руската революцияпрез 2006 г. Затова я прочетох облечен в руски костюм.

„Гроздовете на гнева“ от Джон Стайнбек

„Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър

„Франи и Зоуи“ от Дж. Д. Селинджър

„По пътя“ от Джек Керуак

„Remembrance Of Things Past“ от Марсел Пруст

Невероятна. Трябва веднага да я прочетете. След това нищо няма да е същото за вас.

„Моби Дик“ от Херман Мелвил

Бях на 18, когато я прочетох и си помислих, че някой ден ще трябва да напиша книга. Но надали някога ще пиша толкова добре и да задмина Мелвил.

„Алената буква“ от Натаниел Хоторн

Тази книга е по-добра от любимата ви песен. Ще искате да я четете от сутрин до мрак.

„Божествена комедия“ от Данте

Да, трудно е за четене, но обичам Данте.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …