На фокус
Начало / Свят / Маргарет Атууд спечели наградата PEN Pinter за 2016 г.

Маргарет Атууд спечели наградата PEN Pinter за 2016 г.

477px-Margaret_Atwood_Eden_Mills_Writers_Festival_2006Канадската писателка Маргарет Атууд получи поредната награда в кариерата си. Тя бе отличена с приза PEN Pinter за 2016 г. заради усилията си в защита на човешките права. „В професия, доминирана от кариеристи, Маргарет Атууд е блестящо изключение“, коментира членът на журито Морийн Фрийли.

Според журито тя не само се бори за собствените си принципи при писането на роман след роман, но и ги подлага на съмнение публично.

Самата Атууд обяви, че е горда да получи този приз и се самоопредели като автор, който „се бори за правата на хиляди по цял свят и се изправя срещу нарушаването на правата им“. „Познавах Пинтер лично. Той написа сценарий за филмовата версия на „The Handmaid’s Tale“ през 1989 г. и неговото изгарящо чувство за несправедливост и непримиримост срещу решресиите в изкуството беше впечатляващо“, каза още Атууд. Вдовицата на драматурга Антониа Фрейзър пък обяви, че аролд Пинтър е харесвал много канадката като писател, личност и активисти и „щеше да бъде много щастлив, че точно тя е отличена с приз, носещ неговото име“.

Наградата PEN Pinter е основана преди седем години в памет на нобеловия лауреат Харолд Пинтер. Сред досегашните лауреати са Ханиф Курейши, Роберто Савиано и Салман Рушди.

Атууд ще получи приза си през есента, когато през октомври и ноември ще бъде на турне във Великобритания.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Ds9AYyxXQAAjzpz

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, …