Начало / Свят / Маргарет Атууд спечели наградата PEN Pinter за 2016 г.

Маргарет Атууд спечели наградата PEN Pinter за 2016 г.

477px-Margaret_Atwood_Eden_Mills_Writers_Festival_2006Канадската писателка Маргарет Атууд получи поредната награда в кариерата си. Тя бе отличена с приза PEN Pinter за 2016 г. заради усилията си в защита на човешките права. „В професия, доминирана от кариеристи, Маргарет Атууд е блестящо изключение“, коментира членът на журито Морийн Фрийли.

Според журито тя не само се бори за собствените си принципи при писането на роман след роман, но и ги подлага на съмнение публично.

Самата Атууд обяви, че е горда да получи този приз и се самоопредели като автор, който „се бори за правата на хиляди по цял свят и се изправя срещу нарушаването на правата им“. „Познавах Пинтер лично. Той написа сценарий за филмовата версия на „The Handmaid’s Tale“ през 1989 г. и неговото изгарящо чувство за несправедливост и непримиримост срещу решресиите в изкуството беше впечатляващо“, каза още Атууд. Вдовицата на драматурга Антониа Фрейзър пък обяви, че аролд Пинтър е харесвал много канадката като писател, личност и активисти и „щеше да бъде много щастлив, че точно тя е отличена с приз, носещ неговото име“.

Наградата PEN Pinter е основана преди седем години в памет на нобеловия лауреат Харолд Пинтер. Сред досегашните лауреати са Ханиф Курейши, Роберто Савиано и Салман Рушди.

Атууд ще получи приза си през есента, когато през октомври и ноември ще бъде на турне във Великобритания.

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …