Начало / Свят / „The Open Book“ – споделената книжарница

„The Open Book“ – споделената книжарница

open-bookВсеки, за когото максимата „Човек е човек, когато е на път“ е поне малко актуална, знае сайта Airbnb. Това е социална мрежа за споделяне на квартира. Една от най-популярните възможности за пътешествениците, любители на книгите и четенето.

Какво е Airbnb

Когато отивате някъде на екскурзия, по работа в чужбина или в друг град, в повечето случаи се налага да пренощувате в хотел – често твърде скъпо удоволствие. Интернет сайтът Airbnb дава възможност на потребителите да намерят свободна квартира за няколко вечери в различни точки на света. Същевременно различни хора и компании, които предлагат имоти под наем, бързо могат да си намерят клиенти. Сумите за ден престой варират и са в пъти по-малко, отколкото предлагат хотелите. Така може да се намери лесно място за престой, при това на достъпна цена. Единственото, което трябва да направят потребителите, е да нямат проблем с факта, че ще спят в апартамент на чужди хора.

Първата споделена книжарница „The Open Book“

The_Open_Book_Wigtown_071915-830x551

Ако сте запален любител на книгите и пътувате в Шотландия, Airbnb Ви дава двойна възможност – от една страна – евтина нощувка, а от друга – да станете управител за седмица-две на истинска книжарница. Тази възможност предоставя „The Open Book“ – очарователна книжарница с малък апартамент. Така можете да се почувствате като Ей Джей Фикриили от „Книжарничката на острова“ на Габриел Зевин, или пък да се превъплътите в Петра Хатлиб и да изживеете описаното от нея в „Моята прекрасна книжарница“. И всичко това – на брега на морето в Шотландия.

scobook3

„The Open Book“ се намира в „най-книжния град“ на Шотландия – Уигтаун. Защо е най-книжен – при население 900 души в града има 10 книжарници. Освен това си има и литературен фестивал, който се провежда всеки септември и събира по над 10 000 посетители.

scobook1

scobook2

„Предоставяме книжарницата на всеки гост. Той решава кога да отваря и затваря“, казва домакинът Джордж Мур. Клиентите-управители имат грижата да обслужват, да препоръчват книги, да приемат стока и да привличат още повече клиенти. Цената е 57 долара на вечер.

tumblr_o6ymdjMBTX1u8aozeo1_500

Прочетете още

ivodni1

Стара воденица възкръсна като книжарница

Сградата е на близо два века Книжарница „Монтегю“ се намира в американския щат Масачузетс – …