Начало / Свят / „Изобретяването на Русия“ от Аркадий Островски спечели наградата „Оруел“

„Изобретяването на Русия“ от Аркадий Островски спечели наградата „Оруел“

theinventionofrussiathejourneyfromgordbachevsfreedomtoputinswarРоденият в Русия британски журналист Аркадий Островски е тазгодишният лауреат на наградата „Оруел“. Той бе отличен за книгата си „Изобретяването на Русия“.

Островски живее 15 години в Москва като кореспондент на авторитетните списания „Файненшъл Таймс“ и „Економист“. „Изобретяването на Русия е неговата визия за пост-съветската трансформация на родината му в периода от 1985 г. до днес. Той засяга широко ролята на медиите, особено телевизията, в създаването на националния наратив на Русия. Островски включва в труда си серия изследвания и интервюта, за да разкрие идеологическите конфликти, компромиси и изкушени, които оставят Русия на ръба.

Наградата „Оруел“ носи името на автора на „1984“ и „Фермата на животните“ Джордж Оруел и е учредена през 1994 г. Идеолог е авторът на биографията на писателя Бърнард Крик, който използва за целта си средствата от продажбите на мемоара. Всяка година с приза за „превръщането на политическото слово в изкуство“ се удостояват една книга и едно журналистическо разследване. В периода 2009-2012 г. беше давана и награда за блог. Всеки лауреат получава и чек за 3000 лири.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

08550000-0a00-0242-96e6-08dafa76c467_w1200_r1

Руски писатели отрекоха, че въоръжават украинците

Обвиненията от родината им са сериозни Литературните звезди на Русия са в изгнание – Виктор …