Начало / Любопитно / Седемте навика на високоефективния читател

Седемте навика на високоефективния читател

Преди време Стивън Кови написа „Седемте навика на високооефективните хора“ и книгата му остава в историята като един от най-влиятелните и четени бестселъри в сферата на психологията. Следвайки насоките, дадени от Кови, Джесика Уудбъри извлече за сайта www.bookriot.com Седем навика на високоефективния читател.

„Често приятелите ми ме питат: „Не знам как намираш време да четеш, – казва Джесика, която е юрист и сама отглежда двете си деца. – Но ако обичаш книгите, винаги ще намериш време. Другото, което ги учудва е способността ми да прочитам няколко книги на месец. Затова реших да събера тези седем навика, за да помогна на други любители на четенето като мен да отворят място за четене в натоварения си график.“

  1. Четете преди лягане. Всяка вечер. Така или иначе, кисненето пред телевизионен, или компютърен екран е вредно. А ритуалът да си легнете вечер с книга в ръка действа наистина успокояващо. Чета по 30-45 минути всяка нощ в зависимост от това колко съм уморена и колко добра е книгата.bedtime
  2. Слушайте аудио книги. Ако пътувате с кола, или просто ходите от точка А до точка Б, аудиокнигите са невероятна възможност. По време на пътуване в градския транспорт пък винаги отваряйте книга – било то от електронния си четец, или хартиена.tumblr_lnm1ncen181qzqphmo1_1280
  3. front-readingЧетете, докато обядвате. На първото си работно място, всеки ден затварях вратата на малкия си кабинет, разопаковах сандвича си, сядах на стола, вдигах си краката и четях. Тези тих моменти на бягство от целия свят правеха обяда ми наистина прекрасно изживяване. Напоследък, както много други, просто не обядвам, зарината в работа. Но винаги се опитвам да си „открадна“ 20-30 минути почивка с книга.
  4. Четете в леглото, когато се излежавате в почивните дни. Няма по-хубаво и мързеливо изживяване от излежаването за допълнителни един-два часа в леглото с книга. Ако сте чел преди да заспите, книгата ви още ще е до вас. Понякога се събуждам, чета около час и пак заспивам.

    Woman Reading and Eating an Apple --- Image by © CKDJ/Corbis
    Снимка: © CKDJ/Corbis
  5. imagessdsПочинете си от телевизията. Може би гледате много сериали, записани от оператора ви. Зяпането на телевизора ме лишава от времето ми за четене. Любимият ми сериал „Скандал“ намалява времето ми с някоя книга. Не ме разбирайте погрешно – харесвам телевизията, някои предавания просто ми позволяват да изключа мозъка си. Но започнах да устоявам. Да, телевизията позволява да правите и други неща по време на предаванията, а четенето – не. Но е наистина важно да оставите мозъка ви да си почине и да се фокусира само върху една дейност.
  6. Stack of old books isolated on a white background.
    Stack of old books isolated on a white background.

    Осигурете си достъп до повече книги. Това означава – напълнете четеца с книги, вземете си карта от библиотеката, или пък чип за лоялни клиенти в близката книжарница. Посещавайте магазина поне два пъти месечно – така едновременно ще можете да се запознаете с новите заглавия и ще „заредите“ нощното си шкафче. Ако пък вече имате повече книги, отколкото можете да понесете – дарете ги, или ги занесете на някой букинист. А може и да ги споделите с приятелите си.

  7. Социализирайте се покрай прочетените книги. Включете се в някой литературен клуб, регистрирайте се в социални мрежи за читатели като Goodreads, или Riffle, четете ежедневно литературни и читателски блогове. Разпитвайте приятелите си за книгите, които наскоро са им направили впечатления. Ако нещо ви заинтригува – добавете го в списъка си с книги за четене. Всички тези неща ще ви помогнат да сте информирани, лесно да намирате следващото си четиво, но и да препоръчвате и да общувате с други любители на книгите, което е важно допълнение в процеса на превръщането ви във високоефективен читател.goodreads

Това са седемте навика. Изглеждат като да изискват жертви, но всъщност не е така. Ако превърнете четенето в навик, денят ви ще бъде по-добър, по-организиран, а вие самият – по-отпочинал и щастлив. Нищо от изброеното по-горе не е трудно, или невъзможно, нали?

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …