На фокус
Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите 10 на Ървин Уелш

Читателски дневник: Любимите 10 на Ървин Уелш

Irvine_Welsh_by_KubikШотландският писател Ървин Уелш, роден през 1958 г., е поредният гост в рубриката на www.lira.bg „Читателски дневник“. Любимите 10 книги на автора на „Трейнспотинг“, „Порно“ и други култови романи са включени в книгата „The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books“ от Джей Педер Зейн.

Ето ги:

„Одисей“ от Джеймс Джойс

Роман, изпълнен с сложни фрази, объркани синтактични структури, каламбури, неологизми и мистериозните митологични алюзии. „Одисей“ разказва един единствен ден – 16 юни, 1904 г., от живота на търговеца Леополд Блум. С препратки към Омир, Джойс разкрива невъзможността и безсмислеността за героизъм в модерните времена.

„Underworld“ от Дон ДеЛило

Книга, която трудно оставяш, преди да прочетеш. Разказ за двама души през втората половина на ХХ век, които изследват живота в Ню Йорк първо през 50-те, а след това – през 90-те. С епизодичното участие на Лени Брус, Джей Едгар Хувър, Боби Томпсън, Франк Синатра, Джаки Глийсън, Тотс Шор, това е блестящ, фосфоресциращ шедьовър на изкуството.

„Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West“ от Кормак МакКарти

Д. Х. Лорънс отбелязва, че архетипът на американският герой е стоик, самотник и убиец. Кормак МакКарти разказва за група ловци на глави в Мексико през 40-те години на XIX век. Водачът им е Глантън – мистериозен, обръснат, чудовищно известен като „Съдията“, еднакво свиреп към индианци, мексиканци и дор към своите. Усещането за изоставеност се подсилва от запустелия пейзаж.

„Cities of the Red Night“ от Уилям Бъроуз           

Повлиян от опиати роман, поредната апокалиптична визия на легендарния автор на „Голия обяд“.

„A Disaffection“ от Джеймс Калман

Разказва за 29-годишния учител от Глазгоу Патрик Дойл. Един огорчен, раздразнен и афектиран от системата служител, който е на прага на собствения си бунт, воден от алкохолно и любовно опиянение.

„Братя Карамазови“ от Ф. М. Достоевски

Може би най-добрият роман в руската литература. Достоевски драматизира ценостите на Русия от XIX век през призмата на живота на трима братя и смъртта на баща им – хедонистичния Димитри, измъчвания от интелектуални терзания Иван и светеца Альоша. Тримата представят различните философски позиции и все пак успяват да запазят човешкото в себе си. Романът представя и уникалната руско усещане за съдбовност, човешките слабости и представата за изкупление

„Men at Arms“ от Ивлин Уо

Запознайте се с Гай Кръчбак, 35-годишен, разведен, католик. Армията няма да нужда от него, но той настоява и се добира до място в Кралския корпус за Втората световна война. Там се запознава с ексцентричния африканец Аптроп и двамата завързват отношения, странни и богати. Братя по оръжие.

„Lanark: A Life in Four Books“ от Аласдир Грей

Грей разказва, малко непоследователно, живота на двама души, самотни творци. Обвинително, мътно, богато четиво, което се възприема странно леко и остава някак перверзно запомнящо се.

„Нежна е нощта“ от Ф. С. Фицджералд

Сърцераздирателна полуавтобиографична история за двама американци, изгнаници в Париж. Трагична приказка за алкохол, романтика, бляскав лайфстайл. За нея Фицджералд пише: Ако Гетсби беше демонстрация на силата, то тази книга е признание за вярата“.

„Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд“ от Робърт Луис Стивънсън

Този роман по-скоро страда от славата си, която някак сваля пелената на мистерия в сюжета. Стивънсън разкрива собствената си визия за доброто и лошото, които живеят заедно в човешката душа. „И това бях аз“, казва Джекил за Хайд. Предполагам, че сме и ние.

 

Прочетете още

fingerprint-255897_1920

Пет трилъра, които нямаме търпение да бъдат преведени

Представяме ви световните хитове на пролетта в аванс Това са все книги, които будят огромно …