Начало / Свят / Продават копие на „Алиса в Страната на чудесата“ за 2 милиона лири

Продават копие на „Алиса в Страната на чудесата“ за 2 милиона лири

PAY-1st-ed-Alice-in-WonderlandКопие на детската класика на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата“ може да бъде продадено на търг за 2 милиона лири. Става дума за копие от първото издание на книгата. Били отпечатани 50 екземпляра, които Карол забранил да се разпространяват, тъй като илюстрациите не били перфектни. От тях се знае, че са оцелели само 22 книги, от които 6 са собственост на частни колекционери. Останалите са в библиотеки и музеи.

Копието, което ще бъде продадено на търг, е на 150 години, но въпреки това е удивително запазено и с оригиналната си опаковка. Подвързията му е от червен плат. Ако стигне очакваната цена от 2 милиона лири, тази „Алиса в Страната на чудесата“ ще се превърне в най-скъпата детска книга в историята.

„Няма съмнение, че този екземпляр е първо издание. Това е велика книга, международен феномен, което прави изданието още по-голям уникат. Когато я отпечатали, Карол забелязал, че илюстрациите са по-тъмни на места. Затова отказал да разпространяват книгата. Това я прави ценна за всеки колекционер. Но за да си я позволи, трябва да бъде наистина сериозен колекционер“, твърди Франсис Уолгрен от „Кристис“.

Чарлс Доджсън, известен повече с псевдонима Луис Карол, пише класиката през 1865 г. Оттогава книгата е преведена на 174 езика.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Jack-Dorsey-and-first-tweet-over-Twitter-logo

Първият туит на света се продава за милиони

Виртуалните постове се превръщат в нов жанр Писаното слово е изтърпяло какво ли не, а …