Начало / Свят / Корейка победи Орхан Памук и грабна международния Букър

Корейка победи Орхан Памук и грабна международния Букър

han-kang-the-vegetarianЮжнокорейската писателка Хан Кан стана първата представителка на страната си, удостоенa с наградата за преводна литература на „Man Booker“. Нейният роман „The Vegetarian“ бе предпочетен от журито за престижния приз пред „Странност на ума“ на Нобеловия лауреат Орхан Памук и нашумялата италианска писателка, криеща се под псевдонима Елена Феранте и нейните бестселъри „Neapolitan saga“ и „The Story of the Lost Child“.

Интересен факт е, че преводачът на „The Vegetarian“ Дебора Смит започва да учи корейски език едва през 2010 г. и превежда романа за доктората си. По-късно изпраща ръкописа си на издателство „Portobello Books“, което публикува книгата миналата година. Призът „Man Booker“ носи на победителя 50 000 лири, които той трябва да раздели с преводача си.

16_South Korean Novelist Han wins Man Booker International Prize (2)„The Vegetarian“ постигна значителен успех в цял свят, като правата за издаването й са продадени в повече от 20 години. Романът вече бе филмиран в Корея, но критиците очакват холивудски римейк съвсем скоро.

„The Vegetarian“ е мрачна история, разказващ за жена, която се отказва от месото в менюто си и се опитва да се превърне в дърво. „Този компактен, изискан и смущаващ роман остава дълго в ума, а може би и в сънищата на читателите си“, каза председателят на тазгодишното жури на международния „Букър“ Бойд Тонкин за „Ройтерс“. Авторката Хан е родена в Гуанджу и в момента е преподавател по творческо писане в института по изкуства в Сеул. “The Vegetarian” е първият й преведен на английски език роман.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

igov1

Роман на Ангел Игов получи престижна немска награда

„Кротките” беше отличена в Берлин Отличието се връчва от Дома на световните култури в Берлин …