На фокус
Начало / Любопитно / Вместо хапче вземи книга

Вместо хапче вземи книга

Учените от Оксфорд търсят идеалното средство срещу стреса

3048913-poster-p-1-4-ways-to-become-a-committed-reader-and-reap-the-health-benefitsЗа целта подложили анкетна група на следния експеримент: първо нервирали достатъчно участниците в опита с различни рутинни дейности, а после им дали право да изберат средство как да се успокоят. Сигурно не е изненада, че някои посегнали към чашката, само че пълна с чай или кафе. Други избрали разходка, а трети – да почетат книга.

Магнитният резонанс установява нещо интересно

При четящите хора се вижда как мозъчните вълни бързо и ефективно променят интензитета си. В главния им мозък е регистрирано активиране на участъци, които отговарят за възприятието. При играещите компютърни игри и гледащите телевизия няма и следа от такова нещо.

Книгите и музиката успокояват най-много

reading-womanИзследването установило, че стресът изчезва при 68% от четящите. Музиката се оказва благотворна за 61% от участващите в експеримента. Чаят или кафето също имат своите предимства, защото успокояват 54% от избралите ги. А разходката действа при 42%.

Хубавото е, че четенето може да се съчетава с всяка една от тези възможности и така ефектът да е още по-голям. Само представата за разходка с книга в ръка успокоява. Благо звучи и да почетем на фона на успокояваща музика…

Достатъчни са две-три страници

Мозъкът ни забравя неприятните дразнители средно след шест минути, прекарани над книгата, казват оксфордските изследователи. Толкова време е нужно, за да възстановим нормалните му реакции. На всичко отгоре няма значение каква книга четем. Важното е да разбираме смисъла и прочетеното да ни увлича.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …