Начало / Свят / 40 процента от англичаните не разбират и не приемат Шекспир

40 процента от англичаните не разбират и не приемат Шекспир

la-jc-shakespeare-wre0032958243-20160215Той може да е перлата в короната на британската култура, но Уилям Шекспир далеч не е приеман от всички англичани. Навръх 400-ната годишнина от смъртта на Барда, когато цял свят е залят от пиеси, изложби, телевизионни и радиопродукции с творчеството на драматурга, в. „Телеграф“ излезе с шокиращото разкритие, че четирима от десетима не мислят, че творчеството му е приемливо и разбираемо в модерните времена. Вестникът се позовава на изследване на Британския съвет.

Според анализаторите Шекспир е едно от основните средства за популяризиране на Британското кралство в света – от Мексико и Бразилия, през Турция и Южна Африка, чак до Китай. В изследването са участвали над 18 000 анкетирани от 15 страни. 78% от тях са признали, че са били повлияни от творчеството на Шекспир по един или друг начин – с четене на сонети или пиеси, гледане на театър или екранизации на произведенията му.

Интересен факт от изследването на Британския съвет е, че в Германия също не харесват Шекспир – само 44% от анкетираните харесват творчеството му.

„400 години след смъртта си Шекспир продължава да е фактор в живота ни, в начина ни за обучение и забавление. Творчеството му е ценно наследство, което споделяме с целия свят и е важно и от икономическа гледна точка“, каза директорът на „Шекспир Ливс“ към Британския съвет Розмари Хилхорст.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bookshelves

15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

Книгите имат тази способност – да се превръщат в наш пътеводител за нещата от живота. …