Начало / Свят / 40 процента от англичаните не разбират и не приемат Шекспир

40 процента от англичаните не разбират и не приемат Шекспир

la-jc-shakespeare-wre0032958243-20160215Той може да е перлата в короната на британската култура, но Уилям Шекспир далеч не е приеман от всички англичани. Навръх 400-ната годишнина от смъртта на Барда, когато цял свят е залят от пиеси, изложби, телевизионни и радиопродукции с творчеството на драматурга, в. „Телеграф“ излезе с шокиращото разкритие, че четирима от десетима не мислят, че творчеството му е приемливо и разбираемо в модерните времена. Вестникът се позовава на изследване на Британския съвет.

Според анализаторите Шекспир е едно от основните средства за популяризиране на Британското кралство в света – от Мексико и Бразилия, през Турция и Южна Африка, чак до Китай. В изследването са участвали над 18 000 анкетирани от 15 страни. 78% от тях са признали, че са били повлияни от творчеството на Шекспир по един или друг начин – с четене на сонети или пиеси, гледане на театър или екранизации на произведенията му.

Интересен факт от изследването на Британския съвет е, че в Германия също не харесват Шекспир – само 44% от анкетираните харесват творчеството му.

„400 години след смъртта си Шекспир продължава да е фактор в живота ни, в начина ни за обучение и забавление. Творчеството му е ценно наследство, което споделяме с целия свят и е важно и от икономическа гледна точка“, каза директорът на „Шекспир Ливс“ към Британския съвет Розмари Хилхорст.

Прочетете още

anastasia-zhenina-65700-unsplash

В главната роля днес е книгата

Отбелязваме празника ѝ на 23 април Ден като ден, но е посветен на онова, което …