Начало / Читателски дневник / В главната роля днес е книгата

В главната роля днес е книгата

Отбелязваме празника ѝ на 23 април

photo-1542412138098-8f997794d3d1

Ден като ден, но е посветен на онова, което ни носи толкова вдъхновение в живота – книгата.

Празникът напомня всъщност и още нещо важно – че зад всяка книга стои много труд. Затова специален акцент има и върху авторските права.

Когато купуваме книга, ние всъщност отдаваме заслуженото на автор, на преводач, но също на редактор, коректор… дълга редица е това!

На практика тези левчета, които оставяме в книжарницата, обезпечават възможността книгата да стигне до нас.

Често чуваме как някой си е изтеглил безплатно нещо от интернет. Така обаче прерязваме пъпната връв на книгата – безплатното, пиратското означава, че някой е останал без възможността за прехрана днес.

Книгата е въпрос на авторски права, това е ясно, но заедно с това тя е врата към един по-различен свят… Някои го наричат и по-истински.

Има много кампании за отбелязване на 23 април. Хубав жест е например да вземете книга и да я подарите на скъп човек. Някъде правят точно това – превръщат деня в повод да си направят този скъп дар, книгата.

Иначе традиционно Денят на книгата се свързва с Испания, където през 1926 г. Алфонс XIII подписал декрет за отбелязване на Празник на испанската книга. Според ООН пък денят е избран, защото двама титани са си отишли на него от света ни – Сервантес и Шекспир, но и тук има какви ли не полемики.

Испанците си подаряват книга и роза. Като цяло, вниманието е насочено към младите читатели, защото те са от изключителна важност. В Чехия например има програма „Книгата ти отива“, която е свързана именно с 23 април.

Ние пък ви предлагаме да останете повечко в Хеликон на 23 април. Винаги е уникално да си в книжарница, да усетиш аромата на всичко наоколо. Защо пък по испански образец да не подарите и книга точно на този ден. Заедно с целувка, да речем…

Едно може да кажем, има прекрасни традиции – и Денят на книгата е именно от тях.

14 хил. заглавия с отстъпка от 23% ви очакват само днес на Helikon.bg

За деня на книгата разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

bbb-5

Милан Кундера дари библиотеката си

Колекцията ще е притежание на родния му град Моравската регионална библиотека съобщи, че известният писател и …