Начало / Читателски дневник / В главната роля днес е книгата

В главната роля днес е книгата

Отбелязваме празника ѝ на 23 април

photo-1542412138098-8f997794d3d1

Ден като ден, но е посветен на онова, което ни носи толкова вдъхновение в живота – книгата.

Празникът напомня всъщност и още нещо важно – че зад всяка книга стои много труд. Затова специален акцент има и върху авторските права.

Когато купуваме книга, ние всъщност отдаваме заслуженото на автор, на преводач, но също на редактор, коректор… дълга редица е това!

На практика тези левчета, които оставяме в книжарницата, обезпечават възможността книгата да стигне до нас.

Често чуваме как някой си е изтеглил безплатно нещо от интернет. Така обаче прерязваме пъпната връв на книгата – безплатното, пиратското означава, че някой е останал без възможността за прехрана днес.

Книгата е въпрос на авторски права, това е ясно, но заедно с това тя е врата към един по-различен свят… Някои го наричат и по-истински.

Има много кампании за отбелязване на 23 април. Хубав жест е например да вземете книга и да я подарите на скъп човек. Някъде правят точно това – превръщат деня в повод да си направят този скъп дар, книгата.

Иначе традиционно Денят на книгата се свързва с Испания, където през 1926 г. Алфонс XIII подписал декрет за отбелязване на Празник на испанската книга. Според ООН пък денят е избран, защото двама титани са си отишли на него от света ни – Сервантес и Шекспир, но и тук има какви ли не полемики.

Испанците си подаряват книга и роза. Като цяло, вниманието е насочено към младите читатели, защото те са от изключителна важност. В Чехия например има програма „Книгата ти отива“, която е свързана именно с 23 април.

Ние пък ви предлагаме да останете повечко в Хеликон на 23 април. Винаги е уникално да си в книжарница, да усетиш аромата на всичко наоколо. Защо пък по испански образец да не подарите и книга точно на този ден. Заедно с целувка, да речем…

Едно може да кажем, има прекрасни традиции – и Денят на книгата е именно от тях.

14 хил. заглавия с отстъпка от 23% ви очакват само днес на Helikon.bg

За деня на книгата разказа Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …