Начало / България / Със „Сезонът на погребенията“ Иван Голев завършва трилогията си

Със „Сезонът на погребенията“ Иван Голев завършва трилогията си

Университетско издателство Св. Климент Охридски пусна на пазара новия роман на Иван Голев Сезонът на погребенията. С него авторът завършва трилогията си, започнала с „Дани” и „Брокат и парцали”.

Нека заглавието на тази книга не Ви стряска. Това не е тягостен роман, чийто сюжет се развива на прага на отвъдния свят. Нито печална равносметка на житейски път, стигнал до безизходица. Който е прочел първите две книги от трилогията, романите „Дани” и „Брокат и парцали”, знае, че героите на Иван Голев са всичко друго, но не и отчаяни хора. Тъкмо обратното, животът около тях и в тях кипи, обзети са от страсти, а съдбата ги води през често пъти горчивите, но винаги поучителни лабиринти на любовта и пречистването.
Странна смесица между неудачник и късметлия, Лазар Лазаревски продължава по свой начин да се бори за идеалите си, да обича и да бъде обичан. В постъпките му може да има много грешки, но липсва горделивост. Предаван и сам предавал, той не спира да се опитва да постигне това, към което всеки от нас се стреми: когато се тегли чертата, извършеното добро да е повече от стореното зло. Лазар знае, че – кой повече, кой по-малко – всички сме грешници. Ала покаянието ни е онзи светъл нимб, който, макар да не ни превръща в светци, озарява дните ни и ни прави смирени, мъдри и истински.

Иван Голев е роден на 26.9.1950 г. в София. Завършил е славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Поет, белетрист, драматург, преводач. Автор на 18 книги, сред които  стихосбирките „Бяла пеперуда” (награда „Владимир Башев”), „Този човек – сърцето” и „Дворец от пясък”, сборниците с разкази „Вътре в живия плет” и „Когато бях вълк , а после цвете”, повестите „Бронзовата лисица” и „Анимуна”, романите „Роботът”, Ох, лю(бо)в”, „Дани”, „Брокат и парцали”, „Без милост”, както и детските „Лупа такава” и „Приказки по заповед”. Написал е шест театрални пиеси, сред които „Вавилонска кофа” (Годишна награда на СБП), „Роклята на Бодлер”, „Шенген-манген”, „Спасителят в ръждата”. Пет пъти е номиниран за наградата „Хеликон” и три пъти за „Вик”.    

„Сезонът на погребенията“ тук

Прочетете още

Alpen_Edelweiß,_Leontopodium_alpinum_2

Еделвайс

Иван ГОЛЕВ С годините човек все по-често се замисля над неща, които преди е приемал …