Начало / Читатели / „Ясновидците“ от Либа Брей (ревю)

„Ясновидците“ от Либа Брей (ревю)

Елена АЛЕКСИЕВА

„Ясновидците“ е една от книгите, които влизат във все по-пълноводния поток на „йънг адълт“ литературата, но внасят нов, напълно различен привкус.
Либа Брей е избрала един от най-красивите периоди в историята – златните години преди Голямата депресия през 1929 г. – време, сравнително непознато на днешните юноши и същевременно толкова близко до тях.
Езотеричната нишка и екшънът донякъде са на втори план, заместени от идеята за разчупването на нормите в обществото – тема, близка и важна за всеки тийнейджър. Забраните трябва да бъдат премахвани, но традициите трябва да бъдат ценени – това е основното послание в тази книга.
Заедно с това има от всичко по малко – ясновидство, тайна книга, зловещ убиец, загадка, любов, родители, бунт. В тази смес от взривоопасни теми всеки може да открие по нещо за себе си. Има толкова много сюжетни нишки за проследяване, че един по-слаб писател би се загубил в търсене на баланса. Либа Брей обаче е успяла да балансира и резултатът е една фантастична и пълноценна история, подходяща и за възрастни.
Сюжетът е увлекателен, езикът – лек и разбираем, образите – живи. Освен това книгата не прилича на никоя от познатите поредици за вампири и вещици.
Спокойно може да прочетете „Ясновидците“ заедно с порасналото си дете и да я обсъдите, без да имате чувството, че нахлувате в негова територия без позволение.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …