Начало / България / „Подчинение“ от Мишел Уелбек е книгата на 2015 г. според книжарите на „Хеликон“

„Подчинение“ от Мишел Уелбек е книгата на 2015 г. според книжарите на „Хеликон“

Романът на Мишел Уелбек „Подчинение“ е най-добрата книга на 2015 г. според книжарите от веригата „Хеликон“. В допитването участваха 70 книжари от 21 книжарници в цялата страна.

„Подчинение“ излезе на български език през август благодарение на издателство „Факел Експрес“. Още с появата си на френски език книгата на носителя на награда „Гонкур“ разтърси цял свят, като се появи на 7 януари – денят на кървавото нападение срещу централата на хумористичния вестник „Шарли Ебдо“.

 „Романът на Мишел Уелбек – „Подчинение“ за мен е основоположник на нов жанр в литературата – постантиутопия. Съвременното състояние на социума в  XXI век е състояние на тотална обозримост на бъдещето в чисто битов план и на липса на идеали и вяра в трансцедентни ценности. Утопиите и илюзиите вече са мъртви. Ежедневното битие на описания от Уелбек главен герой всъщност е отражение на живота на хората след постепенното отмиране на идеала като стойност – идеал, не сринал се драматично (по начина, по който го описват антиутопистите от началото и средата на  XX век), а изчезнал безславно и без много шум. Чрез описанието на живота на Франсоа, всъщност, читателят лесно придобива представа за битието на homo sapiens днес, когато западните общества, издигащи в култ философията на индивидуализма, са стигнали до висока степен на самоизолация и алиенация на отделния човек“, казва за книгата Владимир Белов от „Хеликон Сливен“.

На второ място в избора на книжарите са „Гръцко кафе“ от Катерина Хапсали и дългоочакваното продължение на „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли – „И страж да бди на пост“.

В тройката попадна и отличената с награда „Изборът на книжарите“ за 2014 г. – ”Калуня-Каля“ от Георги Божинов. Историческият роман събра равен брой гласове с „Баба праща поздрави и се извинява“ от Фредрик Бакман и „Дете 44″ от Том Роб Смит.

Сред предпочитанията на книжарите от най-голямата книгоразпространителска верига у нас са и „Аврамови хроники“ от Стефка Венчева, „История на легендарните земи и места“ от Умберто Еко, „Готвачката на Химлер“ от Франц-Оливие Жизбер, научното изследване на турския премиер Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“, биографията на Никита Михалков „Територията на моята любов”, „Балканският човек“ от Йордан Велчев и др.

Общо 49 книги получиха гласове в анкетата.

Свързани заглавия:

Мишел Уелбек: Лидерите на Франция провалиха своя народ

Мишел Уелбек: Страхът от исляма ни е обсебил

„Подчинение“ от Мишел Уелбек (ревю)

Скандалният роман на Уелбек „Подчинение“ излиза у нас на 10 август

Новият роман на Мишел Уелбек стана №1 в Германия

Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Мишел Уелбек няма да промотира новия си роман, напуска Париж

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман

Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им

Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242077_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 ноември – 19 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Рана от Захари Карабашлиев 2. Иван Ланджев за неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти …