Начало / България / „Подчинение“ от Мишел Уелбек е книгата на 2015 г. според книжарите на „Хеликон“

„Подчинение“ от Мишел Уелбек е книгата на 2015 г. според книжарите на „Хеликон“

Романът на Мишел Уелбек „Подчинение“ е най-добрата книга на 2015 г. според книжарите от веригата „Хеликон“. В допитването участваха 70 книжари от 21 книжарници в цялата страна.

„Подчинение“ излезе на български език през август благодарение на издателство „Факел Експрес“. Още с появата си на френски език книгата на носителя на награда „Гонкур“ разтърси цял свят, като се появи на 7 януари – денят на кървавото нападение срещу централата на хумористичния вестник „Шарли Ебдо“.

 „Романът на Мишел Уелбек – „Подчинение“ за мен е основоположник на нов жанр в литературата – постантиутопия. Съвременното състояние на социума в  XXI век е състояние на тотална обозримост на бъдещето в чисто битов план и на липса на идеали и вяра в трансцедентни ценности. Утопиите и илюзиите вече са мъртви. Ежедневното битие на описания от Уелбек главен герой всъщност е отражение на живота на хората след постепенното отмиране на идеала като стойност – идеал, не сринал се драматично (по начина, по който го описват антиутопистите от началото и средата на  XX век), а изчезнал безславно и без много шум. Чрез описанието на живота на Франсоа, всъщност, читателят лесно придобива представа за битието на homo sapiens днес, когато западните общества, издигащи в култ философията на индивидуализма, са стигнали до висока степен на самоизолация и алиенация на отделния човек“, казва за книгата Владимир Белов от „Хеликон Сливен“.

На второ място в избора на книжарите са „Гръцко кафе“ от Катерина Хапсали и дългоочакваното продължение на „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли – „И страж да бди на пост“.

В тройката попадна и отличената с награда „Изборът на книжарите“ за 2014 г. – ”Калуня-Каля“ от Георги Божинов. Историческият роман събра равен брой гласове с „Баба праща поздрави и се извинява“ от Фредрик Бакман и „Дете 44″ от Том Роб Смит.

Сред предпочитанията на книжарите от най-голямата книгоразпространителска верига у нас са и „Аврамови хроники“ от Стефка Венчева, „История на легендарните земи и места“ от Умберто Еко, „Готвачката на Химлер“ от Франц-Оливие Жизбер, научното изследване на турския премиер Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“, биографията на Никита Михалков „Територията на моята любов”, „Балканският човек“ от Йордан Велчев и др.

Общо 49 книги получиха гласове в анкетата.

Свързани заглавия:

Мишел Уелбек: Лидерите на Франция провалиха своя народ

Мишел Уелбек: Страхът от исляма ни е обсебил

„Подчинение“ от Мишел Уелбек (ревю)

Скандалният роман на Уелбек „Подчинение“ излиза у нас на 10 август

Новият роман на Мишел Уелбек стана №1 в Германия

Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Мишел Уелбек няма да промотира новия си роман, напуска Париж

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман

Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им

Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

 

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …