Начало / България / Скандалният роман на Уелбек „Подчинение“ излиза у нас на 10 август

Скандалният роман на Уелбек „Подчинение“ излиза у нас на 10 август

Скандалният  роман на Мишел Уелбек „Подчинение“ (Soumission) ще излезе на български език на 10 август, обяви offnews.bg. Книгата разтърси цял свят още с излизането си, като се появи на 7 януари – денят на кървавото нападение срещу централата на хумористичния вестник „Шарли Ебдо“.

Според романа на Уелбек през 2022 г. президентът на Франция Оланд отпада от първия тур на президентската битка, победен от Марин Льо Пен. Другият кандидат, който се класира за балотаж, е Мохамед бен Абес, издигнат от френски „Мюсюлмански братя“. За да не допуснат крайната десница да превземе Елисейския дворец, социалистите, центристите и десните се обединяват и подкрепят мюсюлманския претендент, който е избран за президент. Започват дълбоки промени, които напълно преобръщат френското общество. Въведена е полигамията, децата учат в ислямски училища. Президентът Абес налага ултраконсервативната си визия, представяйки исляма като най-сполучливата формула за обединяващ хуманизъм. Изненадващото е, че програмата му проработва ‒ Франция просперира и хората гледат все по-позитивно на бъдещето си.

Уелбек, носител на най-голямата награда във Франция за литература – „Гонкур“, е известен у нас с книгите си Авторът, известен с романите си „По-широко поле за борбата“ (1994), „Елементарните частици“ (1998), „Платформата“ (2001), „Възможност за остров“ (2005) и „Карта и територия“. Авторът нарича своята последна книга „Подчинение“ „политически фикшън“, „реалистично видение на едно възможно бъдеще“, но заради убийствата в „Шарли Ебдо“ отказа да я промотира.

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …