Начало / Интервюта / Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Френският канал „Canal +“ излъчи кратко интервю с писателя Мишел Уелбек. В него авторът коментира терористичния акт над сатиричното списание „Шарли ебдо“. Интервюто е взето миналата седмица, но от френската медия са решили да изчакат с излъчването предвид обстоятелствата.

Новата книга на Уелбек, „Soumission“, излезе в деня на убийствата. На корицата на броя от миналата седмица беше карикатура на писателя, на която той казва: „През 2015 г. ще ми изпадат зъбите. През 2022 г. ще празнувам Рамадан“. Романът показва Франция под законите на Шариата.

Уелбек е бил приятел с един от убитите карикатуристи, Бернар Мари. През сълзи, запитан от водещия дали се присъединява към инициативата „Ние сме „Шарли ебдо“, той отговаря:

„Да, аз съм Шарли. За първи път някой, когото харесвам, е убит. Той беше мил човек. Трябваше да вземем участие в дебат през март, защото той щеше да публикува книга.“

Уелбек напусна Париж и спря промотирането на творбата си. Творбата обаче няма нужда от реклама – тя предизвика отзвук в цял свят и е най-поръчваната книга в „Амазон Франция“.

„Спрях промотирането на „Submission“, защото в момента на искам да говоря за книгата си. Сега съм болен, наистина не съм в добра форма“, сподели авторът.

Премиерът на Франция, Манюел Валс, разкритикува книгата и нейния автор. Той заяви, че Франция не е нетолерантна и наситена с омраза като Мишел Уелбек.

„Моята книга не е ислямофобска. Но мен ме интересува мнението на моите близки, на моите читатели. Няма значение какво казва Манюел Валс. “

Запитан, дали се определя като провокатор, Уелбек отвърна:

„Нека говорим за свобода, а не за провокация. Би било много по-лесно. Свободата често е провокативна. Тя не е възможна без доза провокация. Не искам хората да ми казват, че съм свободен, а след това да ми говорят за отговорност. Няма ограничение на свободата на изразяване.“

Уелбек, наричал в миналото исляма „най-глупавата религия“, каза още:

„Честното четене на Корана не може да доведе до джихадизъм. Трябва много изкривена и болна гледна точка, за да се случи това. “

Свързани заглавия

Мишел Уелбек няма да промотира новия си роман, напуска Париж

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман
Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им
Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …