Начало / Свят / Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман

Мишел Уелбек потвърди репутацията си на един от най-провокативните съвременни писатели – следващият му роман ще покаже Франция с президент мюсюлманин, съобщи „Гардиън”. Книгата е озаглавена „Soumission” и ще бъде публикувана на 7 януари 2015 г. от издателство „Flammarion”. Действието се развива в близко бъдеще – 2022 г. Дотогава, въпреки своята непопулярност, Франсоа Оланд се е задържал във властта. На изборите обаче печели Мохамед Бен Абес, с подкрепата на Френската социалистическа партия и центристите.

Главният персонаж в книгата е типичен за творчеството на Уелбек антигерой – 44-годишен професор по литература, който често използва услугите на проститутки и предпочита жени, които са два пъти по-млади от него.

Уелбек предизвика полемики и с романа си „Елементарните частици”, в който твърди, че последователите на хипи движението от 60-те години на ХХ век са серийните убийци на 90-те. През 2001 г. пък заяви, че ислямът е „най-глупавата религия”. Тогава, в интервю, писателят каза, че да вярваш в само един бог е „поведение на кретен”, а ислямът бил най-глупавата религия, защото в Библията евреите поне имат принос към писмеността и грамотността.

Различни мюсюлмански организации заведоха дела срещу него. В съда Уелбек заяви, че няма нищо против мюсюлманите, но презира тяхната религия, която, подобно на християнската и юдаизма, е базирана на „текстове на омраза”. Съдът прекрати делото срещу него.

Мишел Уелбек е псевдоним на Мишел Тома . Роден е на 28 февруари 1956 г. Започва да публикува през 1991 г. Пише разкази, но без особен успех. Заради своята крайност много издателства отхвърлят текстовете му. Романът му „Елементарните частици” обаче го изстрелва на първите страници на френската преса. Медийният скандал прави романа му и персоната му особено популярна. Носител е на престижния приз „Гонкур” и днес е сред най-известните и най-превежданите френски автори.

Свързани заглавия
Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им
Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …