Начало / Свят / Над 4000 почитатели на Толстой четат „Война и мир“ в ефир

Над 4000 почитатели на Толстой четат „Война и мир“ в ефир

Над 4000 души от градове в различни страни за четири дни ще прочетат „Война и мир“ на Лев Толстой, съобщи „Сега“, цитирайки ТАСС. Той е най-мащабният проект от Годината на литературата, за каквато е обявена 2015-а, в Русия. Литературният маратон ще завърши в петък. Той се предава пряко в теле-, радио- и интернет ефир.

Местата за четене са театри, исторически сгради и музеи, които са свързани с романа като мемориала „Бородинската битка“, Държавният исторически музей, Ермитажа, московският музикален театър „Хеликон-опера“, драматичния театър Георгий Товстоногов и други. Най-важното място обаче е имението музей „Лев Толстой“ в Ясна поляна. И днес зрители от цял свят ще имат възможност да видят кабинета и интериори от дома на гениалния писател, както и работната маса, на която е написал много глави от „Война и мир“. Известно е, че той на ръка три пъти е преписвал и редактирал романа. Откъсите от романа в имението на писателя ще четат едни от най-известните руски актьори. В ролята на четци ще се включат и потомци на Толстой, работещи в музея, както и жители на селцето.

Литературният маратон може да се гледа на телевизионния канал Россия К, на сайта на проекта voiinaimir.com или войнаимир.рф. Всеки нов етап стартира в 10.00 ч. по московско време, или 9.00 ч. българско.

Книги от и за Толстой тук

Прочетете още

P1030418

10 книги, пълни с любов към България

Хубаво е да ги разтваряме, когато вярата ни се смали… Че да ни зареждат с …