Начало / България / Излиза мистериозен роман от Дан Симънс

Излиза мистериозен роман от Дан Симънс

Дан Симънс – автор на тетралогията „Хиперион”, на романите „Ужас”, „Лешояди”, „Песента на Кали” и др., се завръща на българския книжен пазар тази зима с мистериозния роман „Петата купа”, съобщи издателство „Сиела“. Сред героите му този път са прочути американски писатели като Хенри Джеймс и Марк Твен, а наред с тях, авторът среща читателя и с политици като Теодор Рузвелт, Хенри Кабът Лодж и Уилям Дийн Хауълс. Тук е легендарния герой на Конан Дойл Шерлок Холмс.

В опит да разгадаят съмнително (само)убийство, героите на Симънс потапят читателя в богата на детайли фабула, в която се преплитат история и измислица с политически и социални нрави от средата на XIX – началото на XX век.

„Петата купа” е в превод от английски език, дело на Васил Велчев, превел също и „Ужас”.

Дан Симънс е роден през 1948 г. в щата Илинойс, САЩ. През 1970 г. завършва колежа „Уабаш”, а година по-късно – през 1971 г., и магистратура в Университета на Вашингтон. Работи като начален учител по химия в Мисури, Ню Йорк и Колорадо в периода 1971–1987 г. Впоследствие напуска работа и се посвещава изцяло на писането. Спорадично преподава творческо писане в различни университети.

Прочетете още

ил.2.гости

Aniventure Comic Con в София

На софийска земя се пренася първият български Comic Con фестивал, обединен с Aniventure в „Aniventure …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.