Начало / Свят / Джоан Лондон с награда „Патрик Уайт“ за цялостен принос

Джоан Лондон с награда „Патрик Уайт“ за цялостен принос

Австралийската писателка Джоан Лондон получи наградата „Патрик Уайт“ за цялостен принос към литературата в Австралия, съобщи theaustralian.com.au. Наградата се дава на автори, които са били активни за дълъг период от време, но не са получили нужното признание през годините. Лондон прибавя към сметката си 24 000 долара.

Лондон е най-известна с дебютния си роман, „Gilgamesh“, публикуван през 2001 г. Последната й книга, „The Golden Age“ (2014 г.), също получи голямо признание. Тя беше наградена с отличието „Kibble“ и беше сред номинираните за призовете „Майлс Франклин“, „Кристина Стед“ и „Stella“. 67-годишната писателка коментира:

„Това е награда от писател за друг писател и аз съм трогната, че я получавам. Тя е олицетворява ценностите на самия Патрик Уайт, който разбираше както положителните, така и отрицателните страни на живота, отдаден на писане. Разбираше, че финансовата сигурност дава възможност на един автор да бъде спокоен, да поема рискова, да експериментира и да отдели необходимото време, за да свърши работата си максимално добре.“

Патрик Уайт е единственият носител на Нобелова награда за литература от Австралия. Той печели престижния приз през 1973 г. Уайт използва паричната си премия, за да учреди наградата, носеща неговото име. Първото издание печели Кристина Стед – през 1974 г. През годините са печелили още Рандолф Стоу, Тия Астли, Елизабет Ридъл, Луис Ноура, Брайън Кастро и др.

Свързани заглавия
Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“

Фото: randomhouse.com.au

Прочетете още

1562162744536

Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Мрачна драма на Тод Филипс спечели „Златния лъв” „Жокер” блести с участието на Хоакин Финикс, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.