Начало / Свят / Джоан Лондон с награда „Патрик Уайт“ за цялостен принос

Джоан Лондон с награда „Патрик Уайт“ за цялостен принос

Австралийската писателка Джоан Лондон получи наградата „Патрик Уайт“ за цялостен принос към литературата в Австралия, съобщи theaustralian.com.au. Наградата се дава на автори, които са били активни за дълъг период от време, но не са получили нужното признание през годините. Лондон прибавя към сметката си 24 000 долара.

Лондон е най-известна с дебютния си роман, „Gilgamesh“, публикуван през 2001 г. Последната й книга, „The Golden Age“ (2014 г.), също получи голямо признание. Тя беше наградена с отличието „Kibble“ и беше сред номинираните за призовете „Майлс Франклин“, „Кристина Стед“ и „Stella“. 67-годишната писателка коментира:

„Това е награда от писател за друг писател и аз съм трогната, че я получавам. Тя е олицетворява ценностите на самия Патрик Уайт, който разбираше както положителните, така и отрицателните страни на живота, отдаден на писане. Разбираше, че финансовата сигурност дава възможност на един автор да бъде спокоен, да поема рискова, да експериментира и да отдели необходимото време, за да свърши работата си максимално добре.“

Патрик Уайт е единственият носител на Нобелова награда за литература от Австралия. Той печели престижния приз през 1973 г. Уайт използва паричната си премия, за да учреди наградата, носеща неговото име. Първото издание печели Кристина Стед – през 1974 г. През годините са печелили още Рандолф Стоу, Тия Астли, Елизабет Ридъл, Луис Ноура, Брайън Кастро и др.

Свързани заглавия
Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“

Фото: randomhouse.com.au

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …