Начало / Свят / Барак Обама: Най-много съм научил от романите

Барак Обама: Най-много съм научил от романите

Барак Обама е притеснен, че американците не четат достатъчно романи. Във втора част от разговора му с писателката Мерилин Робинсън, президентът на САЩ казва, че най-много житейски уроци е научил от романите, съобщи „Лос Анджелис Таймс“.

„Когато мисля затова как разбирам ролята си като гражданин, забрявяме за момент, че съм президент, си давам сметка, че най-много съм научил от романите. Относно това какъв трябва да бъда, как да бъда пълноценен гражданин, художествената литература ми е дала най-много. А американците не четат достатъчно художествена проза. Опира до съпричастността. Да разбереш, че можеш да установиш връзка с някого, дори той да е много по-различен от теб“, сподели Обама.

Робинсън заяви, че тя говори почти само с хора, които обичат книгите. Тя заяви, че има огромно разнообразие от добри писатели в съвременната литература, стига човек да иска да търси и да чете. Останалата част от разговора им се върти около демокрация, политика и история. Президентът препоръча на романистката пиесата „Хамилтън“, която сега се играе на „Бродуей“.

Новата книга на Мерилин Робинсън, „The Givenness of Things: Essays“, излезе във вторник тази седмица. Тя беше издадена от „Farrar, Straus and Giroux“. Писателката е най-известна с романа си „Gilead“.

Свързани заглавия
Барак Обама & Мерилин Робинсън: Всеки си мисли, че най-лошото е най-вярното

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

out

„Другият“ прави хоръра отново велик

Опре ли ножът до кокал и на човек му дойде на главата да се грижи …