Начало / Свят / Биография на шпионина Максуел Найт, по-известен като М, излиза идното лято

Биография на шпионина Максуел Найт, по-известен като М, излиза идното лято

През лятото на 2016 г. ще излезе биография на един от най-важните агенти от британското разузнаване, Максуел Найт, съобщи thebookseller.com. „M: The True Story of Maxwell Knight, Britain’s Most Successful Spymaster“ от Хенри Хеминг ще бъде публикувана през август. Максуел Найт е по-известен с псевдонима си М и е прототип на култовия герой от поредицата на Ян Флеминг за Джеймс Бонд.

Максуел Найт е един от най-важните архитекти на шпионажа в редиците на МИ5 по време на Втората световна война и в годините след нея. М, както го наричат колегите, вдъхновява и писателя Флеминг за възловия литературен герой, от който агент 007 получава инструкциите за предстоящите си задачи. М е представян на големия екран от Бърнард Лий, Джон Хюстън, Дейвид Нивън, Едуард Фокс, Робърт Браун, Джуди Денч и Ралф Файнс.

Книгата ще бъде първата биография на Найт от 30 години. Авторът Хеминг ще използва всички разсекретени материали от британското разузнаване през този период. Той има достъп и до семейни архиви и аудио и видео записи, които досега са били пазени в тайна от британското правителство.

Хеминг е автор на няколко нехудожествени книги. Най-известна от тях е „Churchill’s Iceman“, която влезе в бестселър класацията на „Ню Йорк Таймс.“

Фото: aeon.co

Прочетете още

The Elephant House, one of the cafes JK Rowling wrote in

Местата, на които се раждат шедьоврите

Много от големите писатели се вдъхновяват от наглед прости детайли, за да напишат любимите ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *