Начало / Свят / Биография на шпионина Максуел Найт, по-известен като М, излиза идното лято

Биография на шпионина Максуел Найт, по-известен като М, излиза идното лято

През лятото на 2016 г. ще излезе биография на един от най-важните агенти от британското разузнаване, Максуел Найт, съобщи thebookseller.com. „M: The True Story of Maxwell Knight, Britain’s Most Successful Spymaster“ от Хенри Хеминг ще бъде публикувана през август. Максуел Найт е по-известен с псевдонима си М и е прототип на култовия герой от поредицата на Ян Флеминг за Джеймс Бонд.

Максуел Найт е един от най-важните архитекти на шпионажа в редиците на МИ5 по време на Втората световна война и в годините след нея. М, както го наричат колегите, вдъхновява и писателя Флеминг за възловия литературен герой, от който агент 007 получава инструкциите за предстоящите си задачи. М е представян на големия екран от Бърнард Лий, Джон Хюстън, Дейвид Нивън, Едуард Фокс, Робърт Браун, Джуди Денч и Ралф Файнс.

Книгата ще бъде първата биография на Найт от 30 години. Авторът Хеминг ще използва всички разсекретени материали от британското разузнаване през този период. Той има достъп и до семейни архиви и аудио и видео записи, които досега са били пазени в тайна от британското правителство.

Хеминг е автор на няколко нехудожествени книги. Най-известна от тях е „Churchill’s Iceman“, която влезе в бестселър класацията на „Ню Йорк Таймс.“

Фото: aeon.co

Прочетете още

221506_b

Книга със скоростта на Ферари

Историята на създателя на легендарния автомобил Брок Йейтс ни поднася биография на известния автомобилист и …