Начало / България / Патрик Нес идва в България през декември

Патрик Нес идва в България през декември

Един от най-обичаните фентъзи автори в света Патрик Нес ще посети България през декември. Той ще бъде гост на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 8 до 13 декември, обявиха от издателство „Студио Артлайн“. Така Нес ще може лично да представи поредната си книга на български едик – „Освен този живот“. Томчето ще бъде по книжарниците в събота, 31 октомври, навръх празника на Вси светии.  Допълнително ще бъде уточнена датата, на която Патрик Нес ще се срещне със своите български читатели.

Патрик Нес е роден на 17 октомври 1971 г. във Форт Белвар, Вирджиния, САЩ, където баща му е строеви сержант. Той има бакалавърска степен английска литература в Университета на Южна Калифорния.  След дипломирането си работи като корпоративен писател за кабелна компания. Публикува първия си разказ в списание „Жанр” през 1997 г.

През 1999 г. се премества да живее в Лондон, Англия, а от 2005 г. има и британско гражданство.  На Острова преподава творческо писане в Оксфорд в продължение на 3 години. Пише литературна критика за „Дейли Телеграф”, „Гардиън”, литературното приложение на „Таймс“, и др. Бил е научен сътрудник на Кралския литературен фонд.

Преди преместването си в Англия започва да пише първия си роман за възрастни „The Crash of Hennington”. Той е публикуван през 2003 г. Следващата година е издаден сборникът му с разкази „Topics About Which I Know Nothing”. След тези произведения се насочва към жанра на фентъзито и юношеската литература. През 2008 г. излиза първата му книга „Не пускай ножа” от фентъзи хорър поредицата за юноши „Живият хаос”. Романът печели годишната награда „Гардиан” за юношеска литература и прави писателя известен. Главен герой в поредицата е младият Тод Хюит, който заедно с приятелката си Виола, се бори срещу Кмета Прентис и ужасяващи противници. Следват „Въпросът и възражението” и „Чудовищата на войната”, които бързо стават бестселъри. „Чудовищата на войната” печели наградата „Карнеги”.

През 2011 г. е публикуван фентъзи романа му „Часът на чудовището”. Той е написан по оригиналната идея на писателката Шибон Дауд, починала от рак на гърдата през август 2007 г. Романът печели две награди „Карнеги” и наградата „Кейт Грийнуей” за илюстрациите на Джим Кей, ставайки първата книга, получила и двете награди. Екранизиран е във филма „A Monster Calls” с участието на Лиъм Нийсън, Сигорни Уивър и Фелисити Джоунс.

Книги от Патрик Нес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!