Начало / Свят / Доминиканската република отне награда за заслуги на Джуно Диас

Доминиканската република отне награда за заслуги на Джуно Диас

Властите в Доминиканска република взеха решение да отнемат наградата за заслуги към страната на писателя Джуно Диас, присъдена му през 2009 г., съобщи „Гардиън“. Консулът на Доминиканска република в Ню Йорк, Едуардо Селман, пък обвини носителя на „Пулицър“, че не е патриот. Причина за това е, че Диас участва в протест за защита на правата на нелегалните емигранти в своята родина.

Писателят е роден в Доминикана, но се мести в Ню Джърси когато е още на 6 години. Той е известен най-вече с кратките си разкази и есета, но през 2008 г. получи и „Пулицър“ за своя роман „Краткият чуден живот на Оскар Уао“. В четвъртък миналата седмица той и неговия колега от Хаити, Едуидж Дантикат, призоваха правителството в страната да прекрати това, което те нарекоха гонения на нелегални емигранти, главно от Хаити.

Кризата с нелегалните емигранти от Хаити в Доминиканска република все повече ескалира. Властите в столицата Санто Доминго отредиха всички, които не притежават необходимите документи, веднага да бъдат депортирани. В последните седмици се наблюдават сцени на хаос в града, като пред институциите се редят километрични опашки от хаитяни, които така и не успяват да се регистрират. Някои от тях живеят в Доминикана от поколения, а други се местят след катастрофалното земетресение в Хаити през 2010 г.

Диас нарече положението в държавата „състояние на терор“. Той не е коментирал обвиненията към него засега.

Свързани заглавия
„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ от Джуно Диас е романът на XXI век засега, смятат критици
Джуно Диас спечели наградата за разказ „Sunday Times Short Story Award”

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

diaz

Читателски дневник: Знаменитости споделят любимите си книги от 2016 (част 1)

2016 г. измина, но книжният спомен за нея ще остане. В. „Ню Йорк Таймс“ попита …