Начало / Свят / Джуно Диас с обвинения в сексуален тормоз

Джуно Диас с обвинения в сексуален тормоз

_101184236_mediaitem101184235Носителят на „Пулицър“ Джуно Диас напусна австралийски литературен фестивал, след като негова колежка от САЩ го обвини в сексуален тормоз, съобщава ВВС. По време на сесия от книжния фестивал в Сидни Диас е бил обвинен от Зинзи Клемънс, че преди шест години я е целунал насила. След нея още две писателки са направили сходни изявления. Пред Ню Йорк Таймс самият Диас заяви, че носи отговорност за постъпките си в миналото. Миналия месец американският писател от доминикански произход публикува статия, в която призна, че е бил изнасилен като дете.

По време на събитието в Сидни Клемънс е цитирала статията, след което го е попитала, защо е третирал нея по начин, по който са се отнесли с него. В последствие писателката е публикувала обвиненията си и в социалните медии, като в Туитър пише: „Като студентка поканих Джуно Диас да участва в наш уъркшоп. Бях неизвестна, наивна, 26-годишна. Той се възползва, притисна ме и ме целуна против волята ми. Не съм единствената, на която той го е причинил и вече няма да мълча“. Според нея, статията на Диас е опит да разсее общественото внимание от собственото си поведение и от обвиненията, които самият писател очаквал.

В статията си Джуно Диас разкрива, че след изнасилването е страдал от депресия и неконтролируем гняв. Връзките му с жени са били проблематични и е изпитвал трудности да бъде верен. В последните си изявления по темата Диас не коментира директно обвиненията, но обяснява колко е важно мъжете да знаят какво значи отказ: „Нося отговорност за миналото си. Затова взех решение да кажа истината за изнасилването ми и за унищожителните му последици. Този разговор е важен и трябва да продължи“.

Две други американски писателки също отправиха обвинения срещу носителя на „Пулицър“. Кармен Мария Марадо твърди, че той я е тормозил и се е държал грубо, след като тя критикувала отношението на един от персонажите му към жените. Според Моника Бърн, Диас изкрещял „изнасилване“ в лицето й, след като тя изразила несъгласие с него.

Обвиненията срещу Диас идват в контекста на най-големия сексуален скандал в света на словото, който разтърси Шведската академия и заради който тази година няма да бъде връчен Нобел за литература. Междувременно някои книжарници в САЩ вече обявиха, че спират да продават книгите на Диас заради обвиненията срещу него.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e2e2c6e25b7a91b856840ea48a1537e8

Ника Набокова: Много е трудно да се прости изневяра

Авторката Ника Набокова разказва за себе си и своята скандална книга „В леглото с мъжа …