Начало / Свят / Джуно Диас с обвинения в сексуален тормоз

Джуно Диас с обвинения в сексуален тормоз

_101184236_mediaitem101184235Носителят на „Пулицър“ Джуно Диас напусна австралийски литературен фестивал, след като негова колежка от САЩ го обвини в сексуален тормоз, съобщава ВВС. По време на сесия от книжния фестивал в Сидни Диас е бил обвинен от Зинзи Клемънс, че преди шест години я е целунал насила. След нея още две писателки са направили сходни изявления. Пред Ню Йорк Таймс самият Диас заяви, че носи отговорност за постъпките си в миналото. Миналия месец американският писател от доминикански произход публикува статия, в която призна, че е бил изнасилен като дете.

По време на събитието в Сидни Клемънс е цитирала статията, след което го е попитала, защо е третирал нея по начин, по който са се отнесли с него. В последствие писателката е публикувала обвиненията си и в социалните медии, като в Туитър пише: „Като студентка поканих Джуно Диас да участва в наш уъркшоп. Бях неизвестна, наивна, 26-годишна. Той се възползва, притисна ме и ме целуна против волята ми. Не съм единствената, на която той го е причинил и вече няма да мълча“. Според нея, статията на Диас е опит да разсее общественото внимание от собственото си поведение и от обвиненията, които самият писател очаквал.

В статията си Джуно Диас разкрива, че след изнасилването е страдал от депресия и неконтролируем гняв. Връзките му с жени са били проблематични и е изпитвал трудности да бъде верен. В последните си изявления по темата Диас не коментира директно обвиненията, но обяснява колко е важно мъжете да знаят какво значи отказ: „Нося отговорност за миналото си. Затова взех решение да кажа истината за изнасилването ми и за унищожителните му последици. Този разговор е важен и трябва да продължи“.

Две други американски писателки също отправиха обвинения срещу носителя на „Пулицър“. Кармен Мария Марадо твърди, че той я е тормозил и се е държал грубо, след като тя критикувала отношението на един от персонажите му към жените. Според Моника Бърн, Диас изкрещял „изнасилване“ в лицето й, след като тя изразила несъгласие с него.

Обвиненията срещу Диас идват в контекста на най-големия сексуален скандал в света на словото, който разтърси Шведската академия и заради който тази година няма да бъде връчен Нобел за литература. Междувременно някои книжарници в САЩ вече обявиха, че спират да продават книгите на Диас заради обвиненията срещу него.

Прочетете още

diaz

Читателски дневник: Знаменитости споделят любимите си книги от 2016 (част 1)

2016 г. измина, но книжният спомен за нея ще остане. В. „Ню Йорк Таймс“ попита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.