Начало / Свят / Джуно Диас спечели наградата за разказ „Sunday Times Short Story Award”

Джуно Диас спечели наградата за разказ „Sunday Times Short Story Award”

Носителят на „Пулицър” Джуно Диас спечели наградата за разказ „Sunday Times Short Story Award”, съобщи thebookseller.com. Той получи приза за „Miss Lora” – приказка, чието действие се развива в Ню Джърси, през 80-те години на миналия век. Диас получи чек за 30 000 паунда.

Американецът беше конкуриран от Сара Хол, Али Смит, Марк Хадън, Тоби Лит и Синан Джоунс, които получават по 1 000 паунда за номинациите си. Андрю О’Хаган от журито сподели, че разказът на Диас е „съвременна класика. Отеква както в сърцето, така и в ума”.

„Sunday Times Short Story Award” е награда за кратък разказ, която се връчва на писател, публикувал в Обединеното кралство. Първото издание е през 2010 г. Премията от 30 000 паунда за победителя я прави най-голямата награда, що се отнася до тези, които се връчват за единичен разказ.

Джуно Диас е американски писател от доминикански произход, роден през 1968 г. Главно пише разкази, но има и един публикуван роман – „The Brief Wondrous Life of Oscar Wao”. За него получава „Пулицър” за белетристика през 2008 г. Книгата е преведена и на български – „Краткият чуден живот на Оскар Уао“
Работи и като преподавател по творческо писане в университета „Massachusetts Institute of Technology”.

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …