Начало / Критика / Салман Рушди: Не трябва да се налага да говорим за свобода на изразяване, тя трябва да е като въздуха, който дишаме

Салман Рушди: Не трябва да се налага да говорим за свобода на изразяване, тя трябва да е като въздуха, който дишаме

Салман Рушди откри тазгодишния панаир на книгата във Франкфурт със силна реч за свобода на словото, съобщи thebookseller.com. Писателят заяви, че е разстроен от факта, че трябва да говори за нея, защото тя трябва да бъде „като въздуха, който дишаме“. Панаирът стартира днес и ще продължи до неделя.

„Ние, на Запад, не трябва да се налага да говорим за свобода на словото. Тя трябва да бъде като въздуха, който дишаме. Мислех, че сме спечелили битката преди няколкостотин години. Фактът, че се налага да я водим и днес, се дължи на един по-скорошен феномен. Това е намесата на гнева в света на книгите, под формата на насилие и заплахи срещу писатели, издатели, книготърговци, преводачи и т.н. На тях им се налага да живеят под постоянен страх. Писателите и издателите не са воини. Ние нямаме танкове. Въпреки това сме тези, които първи посрещаме удара.

Литературата може да е слаба, защото няма особена власт в света, но тя е и най-великият наратив, защото ни кара да си задаваме въпроси. Литературата ни кара да не приемаме всичко, което ни казват, като чиста монета. Тя е форма на изразяване, която не познава страха.

Свободата на изразяване е много уязвима днес. Тя е под прицел в най-истинския смисъл на думата. Времената, в които живеем, са белязани от жестоки конфликти, които сякаш все повече се увеличават, а светът върви все по един и същ път – грешния път“, заяви Рушди.

Припомняме, че участието на Рушди накара Иран да бойкотира панаира. Представителите на страната призоваха и останалите мюсюлмански страни да бойкотират събитието, но това не се случи. Директорът на Франкфуртския панаир, Юрген Боос, заяви, че съжалява за отказа на Иран, но свободата на изразяване не подлежи на преговори. Той изрази надежда, че сътрудничеството между Иран и литературното събитие ще бъде възобновено през идните години.

„Това, което той казва, е много простичко, но изключително вярно. Не можеш да убиеш идея или нагласа. Тя няма да изчезне, дори да убиеш всички хора, които вярват в нея. Думите, идеята, те винаги остават“, коментира Боос.

Свързани заглавия
Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

buchpreis-2023-longlist-100-1920x1080

20 романа се борят за Немската награда за книга

Ще има и кратък списък 196 са били първоначално заявките, които трябвало да бъдат обстойно …