Начало / Свят / Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Организаторите на панаира във Франкфурт не направиха компромис с Иран

Иран потвърди, че ще бойкотира тазгодишното издание на Франкфуртския панаир на книгата, съобщи „Асошиейтед Прес“. Причината е участието на Салман Рушди на събитието. Писателят ще открие панаира тази вечер с лекция на тема колко е важно да се защитава правото на авторите да изразяват свободно мнението си. Иранското министерство на културата заплаши с бойкот преди дни, но организаторите не промениха решението си.

„Под преткест, че защитават свободата на словото, от панаира поканиха човек, който е мразен в ислямския свят, и му дадоха възможност да държи реч“, публикува в прессъобщение иранското правителство.

Проблемите на Рушди с мюсюлманския свят започнаха след публикацията на романа му „Сатанински строфи“ през 1989 г. Заради начина, по който писателят представя пророка Мохамед, иранският религиозен лидер Рухолах Хомейни поиска неговата смърт. Наследникът на Хомейни, Али Хаменей, потвърди религиозната заповед през 2005 г. Години наред Рушди се кри и по-късно живя под полицейска закрила във Великобритания.

Директорът на панаира във Франкфурт, Юрген Боос, защити решението на организаторите:

„Много съжаляваме за решението на иранското министерство на културата. Нашият панаир е място за диалог. Надяваме се, че тази година е просто кратко прекъсване в нашия диалог с Иран и в бъдеще ще възобновим нашите взаимоотношения. Въпреки това свободата на изразяване за нас не подлежи на преговори. Не трябва да забравяме, че над Салман Рушди все още тегне смъртна заплаха заради неговото творчество.“

Въпреки официалния отказ на Иран, няколко ирански издателства ще присъстват на панаира. Той ще се проведе между 14 и 18 октомври. Почетен гост тази година е Индонезия – страната с най-многобройно мюсюлманско население.

Свързани заглавия
Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

buchpreis-2023-longlist-100-1920x1080

20 романа се борят за Немската награда за книга

Ще има и кратък списък 196 са били първоначално заявките, които трябвало да бъдат обстойно …