Начало / Свят / Излезе втори том на оторизираната биография на Маргарет Тачър

Излезе втори том на оторизираната биография на Маргарет Тачър

На англоезичния книжен пазар излезе и вторият том на оторизираната биография на Маргарет Тачър, съобщи „Индипендънт“. „Margaret Thatcher: The Authorized Biography, Volume Two: Everything She Wants“ е дело на Чарлс Мур и е издадена от „Allen Lane“. Първият том излезе през пролетта на 2013 г. и получи голямо признание, като беше определен за политическа книга на годината в Обединеното кралство.

Втората част от биографичния труд на Мур е съсредоточен върху времето след като Желязната лейди е вече значима политическа фигура във Великобритания. Авторът описва как тя успява да тушира миньорската стачка от 1984-1985 г., да трансформира външната политика на страната, да приватизира част от индустрията и да продължи прогреса на британската икономика. Книгата показва, че Тачър определила Горбачов като „човек, с който може да се прави бизнес“ още преди той да стане лидер на СССР. Тя успява да убеди него и Роналд Рейгън, най-близкият й от световните лидери, да уредят международните проблеми според нейните виждания. За първи път след времето на Уинстън Чърчил Обединеното кралство наистина може да бъде наречено суперсила, с която всички се съобразяват.

Дори в най-добрите си дни обаче Тачър среща трудности. Рейгън я предава и напада Гренада. Почти й се налага да напусне политическата сцена след аферата „Уестланд“. Противоречията с други ключови политически фигури и въвеждането на поголовен данък или обществени такси впоследствие я принуждават да подаде оставка.

Чарлс Мур е имал достъп до всички архиви на Тачър. Той е провел интервюта и лични разговори с много нейни познати, близки, съмишленици и конкуренти. Събрал е мнения както от нейни поддръжници, така и от такива, които не одобряват начина й на управление. Авторът не пропуска и атентата в Брайтън през 1984 г., дело на ИРА, чиято цел е Тачър да бъде убита. Въпреки терористичния акт Тачър не отменя участието си в годишната конференция на Консервативната партия. По-късно подписва и Англо-Ирландското споразумение, чиято цел е да спре безредиците в Северна Ирландия.

Биографът представя Желязната лейди като политическа фигура, угрижена майка, работохоличка и първата жена в западната демократична история, която наистина успява успешно да доминира в управлението на страната си.

Свързани заглавия
Биография на Маргарет Тачър стана политическа книга на годината

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …