Начало / Свят / Излезе втори том на оторизираната биография на Маргарет Тачър

Излезе втори том на оторизираната биография на Маргарет Тачър

На англоезичния книжен пазар излезе и вторият том на оторизираната биография на Маргарет Тачър, съобщи „Индипендънт“. „Margaret Thatcher: The Authorized Biography, Volume Two: Everything She Wants“ е дело на Чарлс Мур и е издадена от „Allen Lane“. Първият том излезе през пролетта на 2013 г. и получи голямо признание, като беше определен за политическа книга на годината в Обединеното кралство.

Втората част от биографичния труд на Мур е съсредоточен върху времето след като Желязната лейди е вече значима политическа фигура във Великобритания. Авторът описва как тя успява да тушира миньорската стачка от 1984-1985 г., да трансформира външната политика на страната, да приватизира част от индустрията и да продължи прогреса на британската икономика. Книгата показва, че Тачър определила Горбачов като „човек, с който може да се прави бизнес“ още преди той да стане лидер на СССР. Тя успява да убеди него и Роналд Рейгън, най-близкият й от световните лидери, да уредят международните проблеми според нейните виждания. За първи път след времето на Уинстън Чърчил Обединеното кралство наистина може да бъде наречено суперсила, с която всички се съобразяват.

Дори в най-добрите си дни обаче Тачър среща трудности. Рейгън я предава и напада Гренада. Почти й се налага да напусне политическата сцена след аферата „Уестланд“. Противоречията с други ключови политически фигури и въвеждането на поголовен данък или обществени такси впоследствие я принуждават да подаде оставка.

Чарлс Мур е имал достъп до всички архиви на Тачър. Той е провел интервюта и лични разговори с много нейни познати, близки, съмишленици и конкуренти. Събрал е мнения както от нейни поддръжници, така и от такива, които не одобряват начина й на управление. Авторът не пропуска и атентата в Брайтън през 1984 г., дело на ИРА, чиято цел е Тачър да бъде убита. Въпреки терористичния акт Тачър не отменя участието си в годишната конференция на Консервативната партия. По-късно подписва и Англо-Ирландското споразумение, чиято цел е да спре безредиците в Северна Ирландия.

Биографът представя Желязната лейди като политическа фигура, угрижена майка, работохоличка и първата жена в западната демократична история, която наистина успява успешно да доминира в управлението на страната си.

Свързани заглавия
Биография на Маргарет Тачър стана политическа книга на годината

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …