Начало / Свят / Светлана Алексиевич: В наши дни е трудно да си честен човек

Светлана Алексиевич: В наши дни е трудно да си честен човек

Беларуската писателка Светлана Алексиевич посвети Нобеловата си награда за литература на своята родина. На пресконференция по повод спечелването на престижното отличие, тя изрази радостта си, но и използва случая, за да критикува тоталитарното управление в Беларус и Русия, съобщи британският „Телеграф“.

„Тази награда не е за мен, а за нашата култура, за нашата малка страна, която попадна в мелачката на историята. Обичам руския свят, но милият и добър руски свят. Не обичам Берия, Сталин, Путин. Тези хора накараха Русия да потъне“, коментира Алексиевич.

Творчеството й, писано на руски, не се издава в нейната родина. Тя сподели, че заради критиките си към Александър Лукашенко, властите я игнорират.

„Те се правят, че не съществувам. Не съм издавана и не мога да говоря публично никъде.“

Алексиевич говори и срещу милитаристката политика на Русия спрямо Украйна. Авторката е на мнение, че е абсурдно да се мисли, че всичко може да се реши със сила.

Книгите на Алексиевич са базирани на разказите на съвременници на тежки исторически периоди като Втората световна война и кризата в Чернобил. Тя изрази съжалението си, че повечето хора, които е интервюирала, вече не са между живите. Заради цензурата в рускоговорящия свят на нея й е все по-трудно да работи, но писателката казва, че Нобеловата награда й дава допълнителна мотивация.

„В наши дни е трудно да си честен човек. Не трябва да се предаваме пред натиска, на който тоталитарните режими винаги разчитат.“

Свързани заглавия
Светлана Алексиевич: Смъртта е най-честна. Не пропуска никого – добър, жесток, грешник

Светлана Алексиевич е новият Нобелов лауреат за литература

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …