Начало / Свят / Светлана Алексиевич е новият Нобелов лауреат за литература

Светлана Алексиевич е новият Нобелов лауреат за литература

Писателката Светлана Алексиевич от Беларус е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. Това беше обявено от Шведската академия преди минути. Тя беше отличена за:

„Нейното многопластово творчество, което е монумент на страданието и куража в наши дни.“

Алексиевич е 14-та жена, която получава голямото признание. Последната жена преди  нея е канадката Алис Мънро. Беларуската писателка беше считана за фаворитка и от страна на букмейкърите. Техните прогнози обикновено не се сбъдват, но този път се превърнаха в реалност.

Алексиевич е родена през 1948 г. Известна е както с работата си като разследваща журналистка, така и с художествените си произведения. Тя е също така орнитолог. Израства в Беларус. Баща й е от Беларус, а майка й – от Украйна. След като завършва училище работи в няколко вестника и в литературното списание „Neman“.

Прави кариера като журналистка с текстове и интервюта с хора, които са преживели най-драматичните периоди за страната – Втората световна война, Съветско-афганистанската война, разпада на СССР и трагедията в Чернобил. Заради преследване по време на управлението на Александър Лукашенко, Алексиевич напуска родината си през 2000 г. През следващото десетилетие живее в Париж и Берлин. През 2011 г. се връща в Минск.

Книгите й отразяват живота на хората на територията на СССР в заключителните му години и тези след падането на режима. Първата книга на писателката излиза през 1985 г. – „Войната не е с лице на жена“, което е преведена и на български и отпечата през 1987 г. от издателство „Народна култура“ Представлява монолози на жени, които говорят за Втората световна война. Друга книга, „Цинковые мальчики“, пък е фокусирана върху спомени на деца от този период. Пред 1993 г. излиза „Зачарованные смертью“, която разказва за самоубийствата след падането на СССР. Много хора са прекалено тясно свързани с Комунистическата партия и отказват да приемат промените.

Творчеството на Алексиевич е преведено в 19 страни. Тя е написала и 21 сценария за документални филми и 3 пиеси. Получавала е множество награди, сред които от приз от  Лайпцигския панаир на книгата, отличие от Националните награди на американската литературна критика, награда за мир от Франкфуртския панаир на книгата през 2013 г. и др.

Свързани заглавия
Нобеловият лауреат за литература става ясен в четвъртък

Обявяването на носителя на Нобеловата награда за литература се отлага

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …

Един коментар

  1. Букмейкърите този път познаха.