Начало / Свят / Светлана Алексиевич е новият Нобелов лауреат за литература

Светлана Алексиевич е новият Нобелов лауреат за литература

Писателката Светлана Алексиевич от Беларус е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. Това беше обявено от Шведската академия преди минути. Тя беше отличена за:

„Нейното многопластово творчество, което е монумент на страданието и куража в наши дни.“

Алексиевич е 14-та жена, която получава голямото признание. Последната жена преди  нея е канадката Алис Мънро. Беларуската писателка беше считана за фаворитка и от страна на букмейкърите. Техните прогнози обикновено не се сбъдват, но този път се превърнаха в реалност.

Алексиевич е родена през 1948 г. Известна е както с работата си като разследваща журналистка, така и с художествените си произведения. Тя е също така орнитолог. Израства в Беларус. Баща й е от Беларус, а майка й – от Украйна. След като завършва училище работи в няколко вестника и в литературното списание „Neman“.

Прави кариера като журналистка с текстове и интервюта с хора, които са преживели най-драматичните периоди за страната – Втората световна война, Съветско-афганистанската война, разпада на СССР и трагедията в Чернобил. Заради преследване по време на управлението на Александър Лукашенко, Алексиевич напуска родината си през 2000 г. През следващото десетилетие живее в Париж и Берлин. През 2011 г. се връща в Минск.

Книгите й отразяват живота на хората на територията на СССР в заключителните му години и тези след падането на режима. Първата книга на писателката излиза през 1985 г. – „Войната не е с лице на жена“, което е преведена и на български и отпечата през 1987 г. от издателство „Народна култура“ Представлява монолози на жени, които говорят за Втората световна война. Друга книга, „Цинковые мальчики“, пък е фокусирана върху спомени на деца от този период. Пред 1993 г. излиза „Зачарованные смертью“, която разказва за самоубийствата след падането на СССР. Много хора са прекалено тясно свързани с Комунистическата партия и отказват да приемат промените.

Творчеството на Алексиевич е преведено в 19 страни. Тя е написала и 21 сценария за документални филми и 3 пиеси. Получавала е множество награди, сред които от приз от  Лайпцигския панаир на книгата, отличие от Националните награди на американската литературна критика, награда за мир от Франкфуртския панаир на книгата през 2013 г. и др.

Свързани заглавия
Нобеловият лауреат за литература става ясен в четвъртък

Обявяването на носителя на Нобеловата награда за литература се отлага

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

глюк

Американска поетеса взе Нобела за литература за 2020

Имала безпогрешен поетически глас Слабо известната у нас американска поетеса Луис Глюк спечели Нобеловата награда …

Един коментар

  1. Букмейкърите този път познаха.