Начало / Свят / Нобеловият лауреат за литература става ясен в четвъртък

Нобеловият лауреат за литература става ясен в четвъртък

Нобеловият лауреат за литература за тази година ще бъде обявен този четвъртък, съобщи „Гардиън“. В началото от Шведската академия възнамеряваха да отложат съобщението, но явно са стигнали до консенсус. 112-ият носител на Нобелова награда за литература ще стане ясен в 13 ч местно време в Стокхолм ( 14 ч българско време).

Както и всяка година, букмейкърите приемат залози, но историята показва, че е особено трудно да бъде прогнозиран победителят. Според букмейкърските къщи „Ladbrokes“ и „Paddy Power“ най-големи шансове има Светлана Алексиевич от Беларус. Обичайните заподозрени Харуки Мураками, Кенян Нгуги уа Тионго от Кения, Филип Рот и Джойс Керъл Оутс са сред фаворитите. Тази година се споменава и името на ирландския носител на „Букър“ Джон Банвил.

В четвъртък избраният от Шведската академия ще се присъедини към легенди като Александър Солженицин, Албер Камю, Габриел Гарсия Маркес, Тони Морисън и Дорис Лесинг. Разбира се, много литературни великани са били и пренебрегвани, като например Хенрик Ибсен, Лев Толстой, Хенри Джеймс.

Миналата година спечели Патрик Модиано от Франция, който не беше смятан за фаворит. Той не беше познато име сред широката общественост, но триумфът предизвика бум на преиздаване на творчеството му.

„Не е трудно да се намерят подходящи кандидати: списъкът е толкова дълъг. Въпросът е да се избере кой да спечели. Докато аз съм бил секретар, никога не е имало издание на наградата, при което журито е единодушно. И това е нормално – обратното би било странно“, коментира Петер Енглунд, секретар на Шведската академия.

Свързани заглавия
Обявяването на носителя на Нобеловата награда за литература се отлага

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …