Начало / Свят / Джеймс Фентън сподели наградата „PEN/Pinter“ със саудитския блогър Раиф Бадауи

Джеймс Фентън сподели наградата „PEN/Pinter“ със саудитския блогър Раиф Бадауи

Британският писател и критик Джеймс Фентън избра да сподели наградата си „PEN Pinter“ за писател на куража със саудитският блогър Раиф Бадауи, съобщи „Гардиън“. Бадауи е зад решетките заради критиките към правителството на Саудитска Арабия в сайта си „Saudi Liberal Network“. Той беше осъден на 10 години затвор и 1 000 удара с камшик през май 2014 г.

На церемония в Британската национална библиотека в Лондон, Фентън заяви:

„Това, което ме трогна, са простичките призиви в текстовете на Бадауи и жестокостта, с която той беше наказан заради тях. Затвор, абсурдни глоби, наказания, чиято цел е да пречупят както тялото, така и духа, а и да служат за назидание на другите – живеем в свят на неописуема жестокост. Този свят е изграден от стратегически корпоративни, дипломатически и военни връзки. Що се отнася до нас, остава да протестираме и да се надяваме, че имаме някакъв шанс за успех, пък макар и малък.“

Джими Уелс, съосновател на „Wikipedia“, прие наградата от името на саудитския блогър. Уелс отправи остри критики към британското правителство, което не прави нищо за освобождаването на Бадауи, за да не наруши взаимоотношенията си със Саудитска Арабия. Знае се, че страната е основния търговски партньор на Великобритания в региона.

„Министерството на външните работи осъди действията спрямо Бадауи, но отказа да коментира съдебната система в Саудитска Арабия. Министър Джойс Анелай дори каза, че местното правителство има подкрепата на по-голямата част от населението по съдебните въпроси. Интересно откъде баронесата знае, след като да кажеш каквото мислиш се плаща скъпо в страната, както Раиф Бадауи разбра. Саудитска Арабия е най-големият търговски партньор на Обединеното кралство в региона. Но е крайно време британското правителство да покаже морал и да използва влиянието си върху режима там и да извоюва свободата не само на Бадауи, но и на други политически затворници“, каза Уелс.

Във видеоклип съпругата на блогъра, Енсаф Хайдар, която живее в Канада, благодари на английския отдел на организацията на писателите ПЕН клуб за наградата. Хайдар изрази благодарност и към всички хора по света, които са съпричастни със съпруга й.

Свързани заглавия
Джеймс Фентън ще получи наградата „PEN/Pinter“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …