Начало / Свят / Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата, след като Салман Рушди беше избран за водещ говорител на събитието, съобщи „Гардиън“. Тазгодишното издание ще се проведе между 14 и 18 октомври. Рушди ще го открие на 13 октомври с лекция на тема значимостта на свободата на изразяване на авторите в бизнеса с книги. Министърът на културата на Иран, Сейед Абас Салехи, определи решението на организаторите като „антикултурно“.

През 1989 г. писателят стана обект на фатва – религиозна заповед към мюсюлманите да го убият. Тя беше наредена от тогавашния духовен водач на Иран, аятолах Рухолах Хомейни. Причината беше начина, по който Рушди представи пророка Мохамед в дискусионния си роман „Сатанински строфи“ (1988 г.). Наследникът на Хомейни, Али Хаменей, заяви през 2005 г., че фатвата все още е в сила.

Салехи изисква от Франкфуртския панаир да отмени речта на Рушди. В противен случай страната щяла да го бойкотира. Той заяви:

„Това решение на Франкфуртския панаир на книгата прекрачва една от границите на нашата политическа система. Ние го определяме като антикултурно. Фатвата на имам Хомейни отразява нашата религиозна позиция по този въпрос и тя никога няма да бъде отменена. Призоваваме организаторите да отменят неговото участие. Щом научихме за участието на Салман Рушди, изпратихме писмо, в което изразихме своя протест, и съветваме останалите мюсюлмански страни да сторят същото. През следващите дни ще се опитаме да променим решението на организаторите. Сериозно обмисляме да не участваме.“

На уебсайта на панаира се обяснява, че биографията и творчеството на Рушди го прави влиятелна фигура и точния човек, който да адресира проблема със свободата на изразяване, който засяга индустрията с книги на много места по света. Свободата на словото е основна тема на тазгодишното издание на панаира във Франкфурт. Засега не се знае как организаторите ще реагират на призива на Иран.

Свързани заглавия
Франция ще бъде почетен гост на Франкфуртския панаир на книгата през 2017 г.

Книги от Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Salman Rushdie is the author of 12 novels, including Midnight's Children and The Satanic Verses. Rushdie was once the subject of death threats; now, when asked if he can move about freely Rushdie responds: "You have to stop asking me. ... It's been like 16 years since it's been OK."

Салман Рушди: В мрачни времена харесвам черния хумор

Салман Рушди  е сред най-популярните съвременни писатели. Втората му книга „Среднощни деца“  му носи наградата …