На фокус
Начало / Свят / Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата заради реч на Салман Рушди

Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата, след като Салман Рушди беше избран за водещ говорител на събитието, съобщи „Гардиън“. Тазгодишното издание ще се проведе между 14 и 18 октомври. Рушди ще го открие на 13 октомври с лекция на тема значимостта на свободата на изразяване на авторите в бизнеса с книги. Министърът на културата на Иран, Сейед Абас Салехи, определи решението на организаторите като „антикултурно“.

През 1989 г. писателят стана обект на фатва – религиозна заповед към мюсюлманите да го убият. Тя беше наредена от тогавашния духовен водач на Иран, аятолах Рухолах Хомейни. Причината беше начина, по който Рушди представи пророка Мохамед в дискусионния си роман „Сатанински строфи“ (1988 г.). Наследникът на Хомейни, Али Хаменей, заяви през 2005 г., че фатвата все още е в сила.

Салехи изисква от Франкфуртския панаир да отмени речта на Рушди. В противен случай страната щяла да го бойкотира. Той заяви:

„Това решение на Франкфуртския панаир на книгата прекрачва една от границите на нашата политическа система. Ние го определяме като антикултурно. Фатвата на имам Хомейни отразява нашата религиозна позиция по този въпрос и тя никога няма да бъде отменена. Призоваваме организаторите да отменят неговото участие. Щом научихме за участието на Салман Рушди, изпратихме писмо, в което изразихме своя протест, и съветваме останалите мюсюлмански страни да сторят същото. През следващите дни ще се опитаме да променим решението на организаторите. Сериозно обмисляме да не участваме.“

На уебсайта на панаира се обяснява, че биографията и творчеството на Рушди го прави влиятелна фигура и точния човек, който да адресира проблема със свободата на изразяване, който засяга индустрията с книги на много места по света. Свободата на словото е основна тема на тазгодишното издание на панаира във Франкфурт. Засега не се знае как организаторите ще реагират на призива на Иран.

Свързани заглавия
Франция ще бъде почетен гост на Франкфуртския панаир на книгата през 2017 г.

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

IMG_0882-scaled

Момчешки роман спечели Немската награда за книга

Първото впечатление за наградения текст лъже Тонио Шахингер е новият носител на престижното литературно отличие …