Начало / Свят / Джонатан Бъкли беше предпочетен пред Хилари Мантел и Марк Хадън за наградата на Би Би Си за разказ

Джонатан Бъкли беше предпочетен пред Хилари Мантел и Марк Хадън за наградата на Би Би Си за разказ

Джонатан Бъкли беше предпочетен пред именитите си колеги Хилари Мантел и Марк Хадън за наградата на Би Би Си за разказ, съобщи thebookseller.com. Отличието му донесе „Briar Road“ – завладяваща история за семейство, което търси изчезналата си дъщеря. Писателят прибавя към сметката си 15 000 паунда.

В основата на разказа на Бъкли били записки за роман, който той така и не завършил. Той коментира за предаването на Би Би Си „Front Row“:

„Историята трябваше да има медиум като главен герой. Разказвачът трябваше да е мъж, а обстановката – нещо уникално и неподражаемо. Постепенно обаче романът започна да наподобява лоша имитация на книга на Мюриъл Спарк, затова го оставих. Впоследствие обаче в ума ми се избистри идеята да пиша за последиците от престъпление, но без да споменавам жертвата. Така основите на „Briar Road“ бяха поставени.“

По този начин победителят се присъединява към престижния списък на предишните победители, в които личат имената на Кейт Кланчи, Мирослав Пенков, Сара Хол и Лайънъл Шрайвър.

Джонатан Бъкли е автор и на 9 романа от 1997 г. насам. Сред тях „The Biography of Thomas Lang“, „Xerxes“, „Nostalgia“, „The River is the River“ и др.

Свързани заглавия
Разказът на Хилари Мантел за убийството на Маргарет Тачър е номиниран за награда на Би Би Си
Сара Хол спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ

Мирослав Пенков спечели The BBC Short Story Award 2012

Фото: jonathan-buckley.co.uk

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …