Начало / България / Емблематична книга за Холивуд излезе на български

Емблематична книга за Холивуд излезе на български

Емблематичната книга „Волни ездачи, разярени бикове“ от Питър Бискинд е вече в българските книжарниците, съобщи издателство „Litus“ . Тя  излиза в САЩ през 1998 г. и предизвиква фурор, разбивайки илюзиите на всеки, който все още вярва, че незабравимите филми са дело на артистични гении-светци.

Във „Волни ездачи, разярени бикове“ филмовият критик и журналист Питър Бискайнд на базата на много интервюта и разкази на очевидци предлага поглед върху света на Холивуд от 70-те години на миналия век. Тази книга е обстоен и откровен разказ за историята на киното през този период. Бискайнд не прави анализ на филмите от периода; той предлага на читателя да надникне зад кулисите на голямото кино. Показва хората, участвали в създаването на емблематични филмови проекти, с техните страхове, влюбвания, провали, пороци.

Бискинд е американски културен и филмов критик и историк, журналист, бивш главен редактор на списание „Премиър“ (1986–1996) и автор на книги за живота в Холивуд. Бил е редактор във „Ванити Феър“. Негови публикации се появяват в редица култови издания, като „Ролинг Стоун“, „Пари Мач“, „Нейшън“, „Ню Йорк Таймс“, както и във филмови списания като „Сайт енд Саунд“ и „Филм Куортърли“; бил е главен редактор и на сп. „Американ Филм“. Книгите му са преведени на повече от тридесет различни езика. Идеята за „Волни ездачи, разярени бикове“ го спохожда, докато интервюира холивудски звезди. Бискинд е израснал и е прекарал младостта си в Манхатън, обсебен от филмите на няколко десетилетия и се среща многократно с култови фигури от киноиндустрията. „Говореха за 70-те години с огромна носталгия“ – казва той.

„Волни ездачи, разярени бикове“  тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …