Начало / Свят / Книга за расизма в САЩ спечели наградата за поезия „Forward”

Книга за расизма в САЩ спечели наградата за поезия „Forward”

Клаудия Ранкин спечели престижната награда „Forward”, съобщи „Гардиън”. Тя беше отличена за сборника си с поезия „Citizen”, който е фокусиран върху проблемите в американското общество и главно расизма. Победителката прибавя към сметката си 10 000 паунда.

Сборникът на Ранкин беше определен от екипа на журито като една от най-въздействащите съвременни книги. „Citizen” включва откъси от сценарии на документални филми, фотографии от известния инцидент на Световното първенство по футбол през 2006 г., когато френската легенда Зинедин Зидан беше изгонен срещу Италия, есе, посветено на тенис шампионката Винъс Уилямс и рисунка на кораб, превозващ роби, дело на големия художник Джоузеф Търнър – виден представител на епохата на романтизма.

Ранкин е родена в Ямайка, но сега живее в Калифорния, САЩ. Тя преподава в университета „University of Southern California”.

„Forward prize” се връчва вече 24-та година. Целта на отличието е да привлече вниманието на читателите към поезията и да увеличи нейната аудитория. В миналото са печелили Шеймъс Хийни, Алис Осуалд и Карол Ан Дъфи.

Свързани заглавия
Кей Милър спечели „Forward prize“ за сборник с поезия
Клаудия Ранкин спечели наградата за поезия „Jackson Poetry Prize“

Майкъл Симънс Робъртс спечели наградата за поезия „Forward prize”

Прочетете още

401804019_654547136868700_59097000930308141_n

15 стихотворения четем в софийското метро

Проектът е от най-любимите на софиянци „Поезия в метрото“ започна за осма година – и …