Начало / Свят / Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

17 японски университета ще затворят своите хуманитарни специалности и такива, свързани със социални науки, по желание на правителството, съобщи „Times Higher Education“. От тях се иска да се „съсредоточат в сфери, които отговарят по-добре на нуждите на обществото“. Смята се, че това е част от политиката на премиера на Япония, Шиндзо Абе. Той призовава за по-практично и професионално ориентирано образование.

Министърът на образованието Хакубан Шимомура е изпратил писма до всички 86 национални висши учебни заведения. От тях 60 предлагат специалности с хуманитарна и социална насоченост като право и икономика. 17 напълно ще прекратят обучението по тези специалности, като не приемат нови студенти за тях, а 26 ще намалят тези свои програми. Университетите в Киото и Токио обаче, които се смятат за най-престижните в страната, обяхвиха, че нямат намерение да се съобразяват с новите изисквания.

Миналият месец научният съвет на Япония изрази притеснения от политиката на правителството. Според журналиста от „Times Higher Education“ Джейк Гроув, стъпките са резултат от продължаващия финансов натиск върху висшите учебни заведения, породен от ниската раждаемост и намаляващия брой студенти, което води до това много институции да функционират на 50% от капацитета си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Hay_on_Wye_Bookshop2

Столици на книгите привличат читатели от цял свят

Феноменът е от 60-те на миналия век „Уикипедия“ може да ви разкаже за поне 40 …