Начало / Свят / Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

17 японски университета ще затворят своите хуманитарни специалности и такива, свързани със социални науки, по желание на правителството, съобщи „Times Higher Education“. От тях се иска да се „съсредоточат в сфери, които отговарят по-добре на нуждите на обществото“. Смята се, че това е част от политиката на премиера на Япония, Шиндзо Абе. Той призовава за по-практично и професионално ориентирано образование.

Министърът на образованието Хакубан Шимомура е изпратил писма до всички 86 национални висши учебни заведения. От тях 60 предлагат специалности с хуманитарна и социална насоченост като право и икономика. 17 напълно ще прекратят обучението по тези специалности, като не приемат нови студенти за тях, а 26 ще намалят тези свои програми. Университетите в Киото и Токио обаче, които се смятат за най-престижните в страната, обяхвиха, че нямат намерение да се съобразяват с новите изисквания.

Миналият месец научният съвет на Япония изрази притеснения от политиката на правителството. Според журналиста от „Times Higher Education“ Джейк Гроув, стъпките са резултат от продължаващия финансов натиск върху висшите учебни заведения, породен от ниската раждаемост и намаляващия брой студенти, което води до това много институции да функционират на 50% от капацитета си.

Прочетете още

03_Calatrava_Intro

Снимки от най-красивата швейцарска библиотека

Университета в Цюрих разполага с истинско бижу – при това проектирано от самия Сантяго Калатрава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *