Начало / Свят / Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

Японски университети закриват хуманитарни специалности по желание на правителството

17 японски университета ще затворят своите хуманитарни специалности и такива, свързани със социални науки, по желание на правителството, съобщи „Times Higher Education“. От тях се иска да се „съсредоточат в сфери, които отговарят по-добре на нуждите на обществото“. Смята се, че това е част от политиката на премиера на Япония, Шиндзо Абе. Той призовава за по-практично и професионално ориентирано образование.

Министърът на образованието Хакубан Шимомура е изпратил писма до всички 86 национални висши учебни заведения. От тях 60 предлагат специалности с хуманитарна и социална насоченост като право и икономика. 17 напълно ще прекратят обучението по тези специалности, като не приемат нови студенти за тях, а 26 ще намалят тези свои програми. Университетите в Киото и Токио обаче, които се смятат за най-престижните в страната, обяхвиха, че нямат намерение да се съобразяват с новите изисквания.

Миналият месец научният съвет на Япония изрази притеснения от политиката на правителството. Според журналиста от „Times Higher Education“ Джейк Гроув, стъпките са резултат от продължаващия финансов натиск върху висшите учебни заведения, породен от ниската раждаемост и намаляващия брой студенти, което води до това много институции да функционират на 50% от капацитета си.

Прочетете още

tumblr_md22i5DyvS1rjz0tdo1_1280

Японци създадоха променяща се книга

Проектът им е уникален Мегуми Кадживара и Татухико Ниджимае работят от години върху начина, по …