Начало / Любопитно / „Учителко любима, добър ден!“ (6 любими учители от книгите)

„Учителко любима, добър ден!“ (6 любими учители от книгите)

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес, 15 септември, над 64 000 българчета прекрачиха за първи път училищния праг. В първия учебен ден повече от всякога вниманието е насочено към учителите. Какви да бъдат, как да обучават децата ни, на какво да ги учат… Тези въпроси занимават умовете на деца и родители. Предлагаме ви някои от любимите ни учители, герои в книгите. Ето ги:

Албус Дъмбълдор от „Хари Потър и философският камък“

Дълбълдор, Снейп, Минерва Макгонъгол, Хагрид и почти целият учителски състав от училището по магии „Хогуъртс“ в поредицата за Хари Потър… Трудно е да се избере един любим учител от училището за магьосници от поредицата на Дж. К. Роулинг за Хари Потър. Алтернативните методи на обучение на директора на школото Албус Дъмбълдор впечатляват. Белобрадият учител успява в практика и с истински и рисковани изпитания да направи от Хари Потър и съучениците му истински магьосници независимо крехката им възраст. Помощ му оказват всички – строгата Макгонъгол, добродушните Хагрид и Спраут и дори мразеният, но принципен Снейп.

Бил от „Предимствата да бъдеш аутсайдер“

Учителят на Чарли – Бил, от „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Стивън Чбоски удивително напомня на легендарния Джон Кийтинг от незабравимата лента с участието на Робин Уилямс „Общество на мъртвите поети“. В цялата книга той напътства главния герой, като е един от малцината, които забелязват потенциала му. С прецизно избрани книги насочва Чарли към четенето и писането и като терапия, и като развитие. Със сигурност Бил е образец на учителя по литература, който всеки читател мечтае да има.

Ана Добрева от „Войната на таралежите“ 

Строгата учителка по математика Ана Добрева прави черен живота на Маляка, Пантата и Камен от култовата класика на Братя Мормареви „Войната на таралежите“. Извън уравненията и дробите обаче тя е загрижена като майка за всеки от тях. Жестът й в края на срока, който е отпор на нареждането на директора за оценката на Маляка, е принципен и достоен за уважение предвид времената, в които се развива действието на романа.

Луси Сноу от „Вийет“ 

Луси Сноу от „Вийет“ на Шарлот Бронте е един от любимите персонажи сред запалените феминистки. Тя донякъде е въплъщение на спомените на самата Бронте от годините й, прекарани в девическия пансион в Брюксел. Скромна и умна, Сноу е контрапункт на префърцунените и разглезени момичета в тогавашното общество.

Анн Шърли от „Анн от Авонлий“ 

Главната героиня в поредицата на на Луси Монтгомъри става учителка в село Авонлий. Тя има големи планове, свързани с образованието на децата и разхубавяването на селото. Освен това помага на Марила Кътбърт при отглеждането на две сирачета – братче и сестриче. Обучението на деца се оказва идеалната професия за една толкова извисена героиня с подобно нелеко минало в собственото й детство.

Дженифър Хъни от „Матилда“ 

Обичлива, потискана, но запазила добротата и нежността си Мис Хъни е един от любимите персонажи на всяко дете. Кой ли не си е мечтал за подобна учителка. Тя се оказва и истински грижовна майка за малката изключителна Матилда, родена без късмет в семейството на меркантилни и лишени от духовност родители. Мис Хъни е не само учител, но и приятел, и майка…

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …