Начало / България / Четете и възпитавайте децата си, призова Столична библиотека

Четете и възпитавайте децата си, призова Столична библиотека

Детският център се превръща в арена на грозни гледки

330836507_1389584224911304_2884532843541609084_n

Екипът на отдела излезе с остро писмо срещу всички прояви на невъзпитание, които не само че пречат на другите читатели, но и рушат фонда ѝ – от обзавеждане, та до книги.

Има много хора – казва се в публикацията, – на които им липсват елементарни култура и възпитание.” Повод за констатацията е поредица от случки, разиграли са на територията на библиотеката, които наистина изкарват персонала извън нерви. Ето няколко такива ситуации, описани лично от библиотекарите:

  • Дете къса и драска върху книги, а майката казва: „Ми много важно, нека си играе!”
  • Две братчета се бият с малките, шарени столове, а таткото казва с оттегчение: „Те така си играят, иначе им е скучно!
  • Дете и баща му си подхвърлят шише с вода насред зала с деца.
  • Момиченце рисува с флумастери върху една от малките масички, докато майка ѝ си обсъжда новия маникюр.
  • Деца бутат книги на земята, разбирайте цели редове, а майката с тон казва: “Ми на вас това ви е работата, да ги оправите!”

Може да ви дадем още десетки примери”, казват от Детския център на Столична библиотека и напомнят остро, че това е институция, в която важат определени правила, на всичко отгоре институция с мисия, която е от полза за всички нас.

Всеки е добре дошъл в библиотеката, но вече няма да посрещаме с усмивка хора, които не го заслужават… Хубаво ще е, ако не сте станали свидетели на грозни гледки, но те зачестиха в последно време, затова и искаме да ги спрем, докато можем.

Начинът според библиотекарите е като се спазват няколко елементарни правила за държане в библиотека. Сред тях са например тези:

  1. Книгите в библиотеката не са ваша лична собственост, те се ползват от вас в определен срок.
  2. Когато унищожиш чужда собственост, е редно да я възстановиш, а не да кажеш: „К’во толкова!
  3. Не можете да оставяте деца под 12 години без надзор. Децата ви са ваша отговорност и грижа, а не наша.

Почти като в криминален филм библиотекарите разказват и за баба, която довела внучето си в библиотеката, оставила го и изчезнала. И на всичко отгоре казват, че това не е единичен случай за тях…

Детският център на Столична библиотека предлага богата програма с много събития, голяма част от която са съсредоточени в почивните дни. Това ги прави и най-проблемни за персонала. Тази събота например – 8 април, предстоят Часът на приказката, Арт ателие с художника Христо Кърджилов и Комикс студио. Центърът разполага и с Дигитална тийн лаборатория.

324598558_1201652557407879_6498879500641809698_n

Повод за острата бележка е поредният ден „с много невъзпитани малки и големи деца, с много нагло отношение от тях и родителите им”, както преценяват ситуацията от библиотеката

Информация и снимки от Детски център на Столична библиотека

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …